Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca  vidadillo, n m
  • es  crespiello, n m
  • es  garnacha basta, n f
  • es  garnacha gorda, n f
  • es  miguel, n m
  • es  vidadillo, n m
  • es  vitadillo, n m
  • fr  crespiello, n m
  • fr  vidadillo, n m
  • en  Vidadillo, n

<Alimentació > Begudes > Vins. Caves>, <Vinificació. Enologia>

Definició
Vi elaborat amb raïm vidadillo, àcid, ric en tanins i de color intens.

Nota

  • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme vidadillo:

    S'aprova la denominació vidadillo, manlleu del castellà (i aquest, segons algunes fonts, de l'aragonès vidau 'conjunt de ceps'), pels motius següents:

    ·és la forma documentada en català per a fer referència a aquesta varietat, tant en textos oficials (per exemple, al RD 313/2016, de 31 de juliol) com en textos especialitzats del sector;

    ·malgrat que és un manlleu, s'inscriu fàcilment en el sistema gràfic i fonètic del català;

    ·és una designació anàloga, des del punt de vista formal, a altres denominacions ja catalanes també d'origen castellà, com ara armadillo, codillo o tresillo;

    ·es documenta també en altres llengües;

    ·té el vistiplau dels especialistes.

    Es descarta la sinonímia amb garnatxa del Po i cap pelat, recollida en algunes fonts, perquè els especialistes no han pogut confirmar que designin realment aquesta varietat.

    [Acta 619, 31 de març de 2017]