TERMCAT, Centre de Terminologia
 
     
 

 

Gairebé 700 usuaris participen en la fixació de la terminologia dels gestos tàctils

L’enquesta que el TERMCAT ha publicat al web durant el darrer mes sobre la terminologia dels gestos tàctils ha suscitat molt d’interès entre els usuaris, com demostren les 686 respostes obtingudes. A continuació us presentem els resultats de les votacions a les propostes que el TERMCAT plantejava, en què destaca el suport a les alternatives  tocar/fer un toc per a tap, fer un doble toc per a double tap, arrossegar per a drag, passar per a swipe, desplaçar verticalment per a scroll, reduir per a pinch, ampliar per a spread, mantenir pressionat per a press, girar per a rotate, i fregar per a pan.

A més, és important destacar que els usuaris han fet desenes de comentaris sobre l’ús de les propostes i també plantejant-ne de noves, com ara clicar per a tap, repicar per a double tap, pinçar per a pinch o escombrar per a pan. Moltes gràcies a tots!

Iniciem ara un procés de revisió de tota la informació obtinguda, amb la col·laboració d’experts de l’àmbit i amb l’objectiu d’elaborar fitxes terminològiques completes per a tots aquests conceptes, que puguin ser difoses tant al Cercaterm com també en un producte específic sobre la terminologia dels gestos tàctils. Us mantindrem al corrent d’aquest projecte.


1. TAP

Pressionar breument la superfície de la pantalla amb el dit.
TAP
Altres propostes dels usuaris: clicar, tactar, picar, polsar

2. DOUBLE TAP

Pressionar breument dues vegades la superfície de la pantalla amb el dit.
TAP
Altres propostes dels usuaris: fer dos clics/doble clic, tocar dues vegades, toc-toc, repicar

3. DRAG

Desplaçar un element per la pantalla en qualsevol direcció amb el dit sense perdre el contacte amb la superfície. Aquest gest s'utilitza, per exemple, per a canviar de lloc un element de la pantalla, per a desbloquejar un dispositiu, etc.
TAP
Altres propostes dels usuaris: acompanyar, ditar, lliscar

4. SWIPE

Desplaçar horitzontalment el dit per la pantalla amb un toc ràpid sense perdre el contacte amb la superfície. Aquest gest permet passar pàgines, fotografies, etc.
TAP
Altres propostes dels usuaris: avançar, desplaçar horitzontalment, fer lliscar, fregar, fullejar, passar de costat, passar el dit, passar horitzontalment, vaivé

5. SCROLL
Desplaçar verticalment el dit per la pantalla amb un toc ràpid sense perdre el contacte amb la superfície. Aquest gest permet moure’s a l’interior d'un document, actualitzar una columna, etc.
TAP
Altres propostes dels usuaris: amunt-avall, arrossegar verticalment, avançar verticalment, baixar i pujar, navegar, lliscar verticalment, passar verticalment, rotllar

6. PINCH
Desplaçar dos dits o més per la pantalla fent el moviment d'ajuntar-los sense perdre el contacte amb la superfície. Aquest gest, que simula un pessic, se sol utilitzar per a reduir la mida del navegador, d'una fotografia, etc.
TAP
Altres propostes dels usuaris: empetitir, estretir, fer la pinça, fer més petit, pinçar, tancar amb els dits

7. SPREAD
Desplaçar dos dits o més per la pantalla fent el moviment de separar-los sense perdre el contacte amb la superfície. Aquest gest se sol utilitzar per a ampliar o desplegar una aplicació, una imatge, etc.
TAP
Altres propostes dels usuaris: eixamplar, engrandir, escampar, espaiar, estirar, expandir, desplegar, fer més gran, pessigar per augmentar, separar

8. PRESS
Pressionar una estona seguida la superfície de la pantalla amb un dit o més.
TAP
Altres propostes dels usuaris: fer un clic sostingut, fer un toc llarg, pitjar, prémer, pressionar, tocar una estona

9. ROTATE
Desplaçar un dit o més circularment sobre un element en qualsevol direcció sense perdre el contacte amb la pantalla.
TAP
Altres propostes dels usuaris: encerclar, fer girar, giravoltar, regirar, rodar, rodolar, rotar, voltar

10. PAN
Desplaçar repetidament un dit o més per la pantalla en un i altre sentit sense perdre el contacte amb la superfície. Aquest gest s'utilitza generalment per a descobrir una imatge amagada.
TAP
Altres propostes dels usuaris: aclarir, destapar, desplaçar, escombrar, fer una panoràmica, garbellar, mostrar, refrescar la imatge
 
   
 

© TERMCAT, Centre de Terminologia 2013

Departament de Cultura