Back to top

Cercaterm

We offer open access to our TERMCAT term records, which can be explored using our Cercaterm search tool.

If you require more details, please contact our Queries Service (you must register). 

Results for "a dretes" in all thematic areas

adherència a les dents adherència a les dents

<Indústria / Alimentació>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, procedeix de l'obra següent:

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Portal terminològic valencià [en línia]. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2023.
<http://www.avl.gva.es/lexicval/ptv>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  adherència a les dents, n f
  • es  adherencia a dientes
  • fr  adhérence aux dents
  • en  adhesion to teeth

<Indústria / Alimentació>

Definition
Propietat organolèptica d'un aliment que fa referència al grau en què el producte es queda apegat a les dents durant la masticació.
al·lèrgia a les cremes amb urea al·lèrgia a les cremes amb urea

<Ciències de la salut > Al·lergologia>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'al·lèrgies [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/296>

  • ca  al·lèrgia a les cremes amb urea, n f
  • ca  al·lèrgia a les cremes amb carbamida, n f sin. compl.
  • ca  al·lèrgia a les cremes que contenen carbamida, n f sin. compl.
  • ca  al·lèrgia a les cremes que contenen urea, n f sin. compl.
  • en  urea creams allergy, n
  • cod  294165000

<Al·lergologia>

amanida de ruca amb dàtils, foie-gras semicuit i vinagreta de fruites vermelles amanida de ruca amb dàtils, foie-gras semicuit i vinagreta de fruites vermelles

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de ruca amb dàtils, foie-gras semicuit i vinagreta de fruites vermelles
  • es  ensalada de rúcula con dátiles, foie gras micuit y vinagreta de frutos rojos
  • fr  salade de roquette aux dattes et au foie gras micuit à la vinaigrette aux fruits rouges
  • it  insalata di rucola con datteri, foie gras micuit e vinaigrette di frutti rossi
  • en  arugula with dates and foie gras micuit salad with red berry vinaigrette
  • de  Rucolasalat mit Datteln, halb durchgebratenem Foie Gras und Beerenvinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

botifarra esparracada amb ou i patates fregides botifarra esparracada amb ou i patates fregides

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  botifarra esparracada amb ou i patates fregides
  • es  butifarra esparracada con huevo y patatas fritas (butifarra rasgada)
  • fr  botifarra esparracada à l'oeuf et aux frites (longue saucisse de porc catalane déguenillée)
  • it  botifarra esparracada con uovo e patate fritte (grossa salsiccia di maiale catalana a straccetti)
  • en  botifarra esparracada with egg and chips (large ragged Catalan pork sausage)
  • de  Botifarra esparracada mit Ei und Pommes frites (aufgeplatzte große katalanische Bratwurst)

<Plats a la carta. Carn>

broqueta, croquetes, ou ferrat, calamars a la romana i patates fregides broqueta, croquetes, ou ferrat, calamars a la romana i patates fregides

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  broqueta, croquetes, ou ferrat, calamars a la romana i patates fregides
  • es  pincho, croquetas, huevo frito, calamares a la romana y patatas fritas
  • fr  brochette, croquettes, oeuf sur le plat, calmars à la romaine et frites
  • it  spiedino, crocchette, uovo fritto, calamari infarinati e fritti e patate fritte
  • en  brochette, croquettes, fried egg, squids in batter and chips
  • de  Spieß, Kroketten, Spiegelei, im Teigmantel frittierte Tintenfischringe und Pommes frites

<Plats a la carta. Plats combinats>

calamars a la romana, patates fregides i amanida calamars a la romana, patates fregides i amanida

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  calamars a la romana, patates fregides i amanida
  • es  calamares a la romana, patatas fritas y ensalada
  • fr  calmars à la romaine, frites et salade
  • it  calamari infarinati e fritti, patate fritte ed insalata
  • en  squid rings in batter, chips and salad
  • de  im Teigmantel frittierte Tintenfischringe mit Pommes frites und Salat

<Plats a la carta. Plats combinats>

caneló de cangur i castanyes amb mousse de dàtils i ametlles caneló de cangur i castanyes amb mousse de dàtils i ametlles

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  caneló de cangur i castanyes amb mousse de dàtils i ametlles
  • es  canelón de canguro y castañas con mousse de dátiles y almendras
  • fr  cannelloni au kangourou et aux marrons à la mousse de dattes et d'amandes
  • it  cannellone di canguro e castagne con mousse di datteri e mandorle
  • en  kangaroo and chestnuts cannelloni with dates and almonds mousse
  • de  Kängurucannelloni mit Kastanien und Dattel-Mandelmousse

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

colibrí noble de celles porpres colibrí noble de celles porpres

<Zoologia > Ocells>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  colibrí noble de celles porpres, n m
  • es  colibri noble occidental
  • fr  colibri à crêtes blanches
  • en  Western mountaineer
  • de  Kastanienscheitelsylphe
  • nc  Oreonympha albolimbata
  • nc  Oreonympha nobilis albolimbata alt. sin.

<11.08 Ocells > Caprimulgiformes > Troquílids>

colibrí noble de celles porpres colibrí noble de celles porpres

<Ciències de la vida>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  colibrí noble de celles porpres, n m
  • es  colibri noble occidental
  • fr  colibri à crêtes blanches
  • en  Western mountaineer
  • de  Kastanienscheitelsylphe
  • nc  Oreonympha albolimbata
  • nc  Oreonympha nobilis albolimbata alt. sin.

<11.08 Ocells > Caprimulgiformes > Troquílids>

confit de pernil d'ànec amb puré de dàtils confit de pernil d'ànec amb puré de dàtils

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  confit de pernil d'ànec amb puré de dàtils
  • es  confit de jamón de pato con puré de dátiles
  • fr  confit de jambon de canard à la purée de dattes
  • it  confit di prosciutto d'anatra con purè di datteri
  • en  duck ham confit with mashed dates
  • de  eingemachter Entenschinken mit Dattelpüree

<Plats a la carta. Carn>