Back to top

Cercaterm

We offer open access to our TERMCAT term records, which can be explored using our Cercaterm search tool.

If you require more details, please contact our Queries Service (you must register). 

Results for "cholera" in all thematic areas

còlera còlera

<Gastroenterologia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  còlera, n m
  • ca  còlera asiàtic, n m sin. compl.
  • ca  enteropíria asiàtica, n f sin. compl.
  • es  cólera
  • fr  chólera
  • en  cholera

<Gastroenterologia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>

Definition
Malaltia infecciosa aguda causada pel Vibrio cholerae, bacteri de forma de vírgula, molt mòbil i gramnegatiu. Produeix una profunda alteració de la permeabilitat del budell prim que dona lloc a una pèrdua hidroelectrolítica brusca i tan abundant que ocasiona acidosi, rampes musculars i ulteriorment xoc i insuficiència renal. Inicialment hi ha vòmits. Les deposicions tenen l'aspecte d'aigua d'arròs perquè contenen grumolls de moc. La transmissió és d'home a home a través de begudes contaminades per deposicions. També s'anomena còlera asiàtic perquè el país d'origen és el delta del Ganges. Als Països Catalans hi arribà el 1834 i hi ha hagut noves epidèmies el 1854, 1859, 1865 i 1885; el 1971 n'hi hagué un brot molt reduït i de molt escassa mortalitat.

Note

  • La denominació còlera prové del grec cholé 'bilis'.
còlera còlera

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Source term image

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  còlera
  • en  cholera

<Classificació internacional de malalties > Causes de visita en serveis sanitaris>