Back to top
Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  buldòzer, n m
  • ca  esplanadora d'erugues, n f sin. compl.
  • es  bulldozer
  • es  cuchilla empujadora
  • en  bulldozer

<Enginyeria civil > Enginyeria de la construcció>

Definition
Màquina constituïda per un tractor d'erugues proveït a la part anterior d'una fulla recta o lleugerament còncava disposada perpendicularment a l'eix longitudinal del vehicle i dotada, mitjançant dos braços articulats, d'un moviment de pujada i baixada, i eventualment d'un d'inclinació respecte a l'horitzontal, que li permet d'arrencar la terra i d'estendre-la en capes de gruix diferent segons la separació entre el seu caire inferior i el sòl.

El buldòzer és la màquina més adient per a l'excavació i el moviment de terres a distàncies curtes, i és utilitzat en feines de desmunt, d'un primer anivellament i de consolidació de terres, per a emplenar barrancs, etc. Per a poder treballar en terrenys durs, cal d'antuvi una escarificació del sòl.