Back to top
Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  real, n m
  • ca  nombre real, n m sin. compl.
  • es  real
  • es  número real sin. compl.
  • en  real
  • en  real number sin. compl.

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció > Models de dades i formats>

Definition
Nombre que es pot expressar com a límit d'una successió de nombres racionals.

En informàtica els reals s'expressen habitualment a través de tipus numèrics especials anomenats tipus de punt flotant. En aquests tipus els bits descriuen el signe del valor, un cert nombre de xifres significatives (part anomenada mantissa), el signe de l'exponent i l'exponent. En molts casos, els tipus de punt flotant només representen de forma aproximada els valors que pretesament emmagatzemen; per exemple, quan el valor té infinits decimals (siguin periòdics o no) o quan el nombre de xifres significatives és més gran que el que admet la mantissa.

Els tipus de punt flotant són substancialment més lents de processament que els enters i en molts casos requereixen més espai d'emmagatzematge informàtic, fet que, combinat amb l'enorme volum d'informació que es gestiona en el camp de la teledetecció, comporta que en aquesta disciplina la majoria de dades captades pels sensors, transmeses i emmagatzemades es gestionin amb tipus enters, aplicant una funció lineal que converteix els valors reals a enters que proporcionin una resolució suficient per a no perdre exactitud en les mesures o càlculs. Tanmateix, com que el treball amb reals també és necessari en algunes situacions, hom utilitza reals de precisió simple i reals de precisió doble.

Note

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6