Back to top
dret a la intimitat dret a la intimitat

Source term image

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  dret a la intimitat, n m
  • es  derecho a la intimidad

<Dret constitucional>

Definition
Dret fonamental recollit per la Constitució espanyola que protegeix l'esfera íntima i personal dels ciutadans.

Note

  • Àmbit: Espanya
  • La intimitat és l'esfera personal de cadascú, on resideixen els valors humans i personals, i és un dret fonamental per al desenvolupament de la persona i de la família, a banda de ser un àmbit reservat contra intromissions i indiscrecions alienes. Val a dir que la intimitat dels personatges públics és sovint més protegida, amb l'objectiu que els comentaris o notícies que es realitzin perjudiquin el mínim llur imatge pública.
    Segons l'article 1.3 de la Llei orgànica 1/1982, del 5 de maig, sobre protecció civil del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, de l'Estat, el dret a l'honor és un dret de la personalitat irrenunciable, inalterable i imprescriptible.
    El dret a la intimitat és vulnerat a conseqüència de la imputació d'un fet en l'esfera íntima i personal d'un ciutadà. Ara bé, si el subjecte ha consentit prèviament i expressament la imputació, no hi ha violació.
    L'òrgan legislador distingeix diferents intromissions il·legítimes al dret a la intimitat en l'article 7 de la Llei orgànica 1/1982, del 5 de maig: a) la col·locació d'aparells aptes per a gravar o reproduir la vida íntima de les persones; b) l'ús d'aparells per al coneixement de la vida íntima de les persones; c) la divulgació de fets relatius a la vida privada d'una persona o d'una família que afectin la seva reputació, així com la revelació o la publicació del contingut de cartes, de memòries o d'altres escrits personals de caràcter íntim; d) la revelació de dades privades d'una persona o família conegudes mitjançant l'activitat professional de qui les revela; e) la captació, la reproducció o la publicació mitjançant fotografies, vídeos o d'altres, de la imatge d'una persona en llocs o moments de la seva vida privada, amb l'excepció dels casos previstos en l'article 8 de la Llei esmentada, i f) l'ús del nom, la veu o la imatge d'una persona amb finalitats publicitàries, comercials o de naturalesa anàloga.
    En qualsevol dels casos en què el dret a la intimitat es vulnera, neix l'obligació de reparar el dany causat, amb independència de les mesures que es puguin prendre per a evitar la repetició de les conductes que han causat els danys.
  • V. t.: delicte contra la intimitat n m