Back to top
Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  climateri, n m
  • es  climaterio
  • fr  retour d'âge
  • en  climacteric

<Endocrinologia i nutrició>, <Neurologia>, <Ginecologia i obstetrícia>, <Urologia>

Definition
Crisi endocrina i vegetativa que es caracteritza per una sèrie de fenòmens que afecten tot l'organisme, deguts primordialment a la claudicació de les glàndules sexuals. Possiblement amb finalitat compensadora, hi ha un reforç de l'activitat de la hipòfisi (hiperpituïtarisme), de la tiroide (hipertiroïdisme) i de les glàndules suprarenals (hiperfunció suprarenal). En la dona (climateri femení) el quadre s'inicia amb la desaparició fisiològica de la menstruació (menopausa), que se sol esdevenir entre els 45 i els 50 anys. En l'home (climateri masculí) el climateri se sol iniciar molt més tard. La síndrome climatèrica és caracteritzada per manifestacions endocrines, vasomotores, metabòliques, genitals, sexuals, psíquiques i nervioses.

Note

  • La denominació climateri prové del grec klimaktér 'esglaó d'una escala'.