Back to top
Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  genoll, n m
  • es  rodilla
  • fr  genou
  • en  knee
  • TA  genu

<Anatomia > Òrgans i sistemes>, <Traumatologia i ortopèdia>

Definition
Regió anatòmica formada per l'articulació de la cuixa amb la cama (articulació del genoll) i per les parts toves que l'envolten. L'articulació del genoll comprèn l'articulació femorotibial i l'articulació femororotular. Les superfícies articulars són formades, per tant, per l'extrem inferior del fèmur (tròclea femoral i còndils femorals), per l'extrem superior de la tíbia (cavitats glenoides de la tíbia) i per la cara posterior de la ròtula (caretes articulars externa i interna). Les parts toves són fonamentalment els meniscs intern i extern, la càpsula articular, els lligaments laterals intern i extern, els lligaments encreuats, els lligaments poplitis arquejat i oblic, el tendó rotular, els músculs i aponeurosis veïns i les bosses seroses del genoll.

Note

  • La denominació genoll prové del llatí genu.