Back to top

Cercaterm

We offer open access to our TERMCAT term records, which can be explored using our Cercaterm search tool.

If you require more details, please contact our Queries Service (you must register). 

Results for "tirabuix��" in all thematic areas

amanida de tirabuixons amb formatge fresc amanida de tirabuixons amb formatge fresc

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de tirabuixons amb formatge fresc
  • es  ensalada de espirales con queso fresco
  • fr  salade de spirales au fromage frais
  • it  insalata di fusilli con formaggio fresco
  • en  fusilli salad with fresh cheese
  • de  Fusillisalat mit Frischkäse

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de tirabuixons amb formatge fresc i salsa rosa amanida de tirabuixons amb formatge fresc i salsa rosa

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de tirabuixons amb formatge fresc i salsa rosa
  • es  ensalada de espirales con queso fresco y salsa rosa
  • fr  salade de spirales avec fromage frais à la sauce rose
  • it  insalata di fusilli con formaggio fresco e salsa rosa
  • en  fusilli salad with fresh cheese and pink sauce
  • de  Fusillisalat mit Frischkäse und rosa Sauce

<Plats a la carta. Pasta>

esòfag de tirabuixó esòfag de tirabuixó

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Source term image

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  esòfag de tirabuixó
  • en  corkscrew esophagus

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties de l'aparell digestiu>

esòfag de tirabuixó esòfag de tirabuixó

<Gastroenterologia>, <Tècniques diagnòstiques i de tractament>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  esòfag de tirabuixó, n m

<Gastroenterologia>, <Tècniques diagnòstiques i de tractament>

Definition
Aspecte radiològic de l'espasme esofàgic difús.
gir tirabuixó gir tirabuixó

<Natació artística>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'esports aquàtics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/155/>

  • ca  gir tirabuixó, n m
  • es  tirabuzón-giro
  • fr  tour vrillé
  • en  twist-spin

<Esport > Esports aquàtics > Natació artística>

Definition
Moviment bàsic consistent a fer un gir de 180° i un tirabuixó d'un mínim de 180°, que s'acaba quan se submergeixen els talons.
gir tirabuixó gir tirabuixó

<10 Esports aquàtics > 02 Natació artística>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  gir tirabuixó, n m
  • es  tirabuzón-giro
  • fr  tour vrillé
  • en  twist-spin

<Esport > 10 Esports aquàtics > 02 Natació artística>

Definition
Moviment bàsic consistent a fer un gir de 180° i un tirabuixó d'un mínim de 180°, que s'acaba quan se submergeixen els talons.
llevataps llevataps

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  llevataps, n m
  • ca  obridor, n m
  • ca  tirabuixó, n m sin. compl.
  • es  descorchador, n m
  • es  sacacorchos, n m
  • fr  tire-bouchon, n m
  • pt  saca-rolhas, n m
  • en  corkscrew, n
  • en  bung puller, n sin. compl.

<Grans Magatzems > Seccions > Vaixella, cristalleria, coberteria, parament de cuina>

llevataps llevataps

<Utillatge de cuina>

Source term image

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  llevataps, n m
  • ca  tirabuixó, n m
  • es  descorchador
  • es  sacacorchos
  • es  tirabuzón
  • fr  débondeur
  • fr  decacheteur à bouteilles
  • fr  ouvre-bouteille
  • fr  tire-bouchon
  • fr  tire-esquive
  • en  bung puller
  • en  bung starter
  • en  corkscrew
  • en  spile puller

<Utillatge de cuina>

Definition
Espiral de metall amb un mànec, terminada en punta, que serveix per a treure els taps d'ampolla.
llevataps llevataps

<Lleure. Turisme > Hoteleria i turisme>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

AGÈNCIA CATALANA DE TURISME; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de turisme [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/312>

  • ca  llevataps, n m
  • ca  tirabuixó, n m
  • es  descorchador, n m
  • es  sacacorchos, n m
  • fr  tire-bouchon, n m
  • en  bung puller, n
  • en  corkscrew, n
  • de  Korkenzieher, n m

<Turisme > Gastronomia i restauració>

Definition
Estri amb una tija metàl·lica en forma d'espiral que serveix per a treure els taps de suro de les ampolles.
llevataps llevataps

<Art i arquitectura>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'assessorament terminològic del TERMCAT per a l'obra següent:

Tesaurus d'art i arquitectura [en línia]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, cop. 2000.
<http://aatesaurus.cultura.gencat.cat/index.php>
Els equivalents anglesos procedeixen de l'obra següent:

GETTY, J. Paul. Art & architecture thesaurus online [en línia]. Los Angeles: The Getty Research Institute, 2017.
<https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/aat/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  llevataps, n m
  • ca  tirabuixó, n m
  • en  cork extractor, n

<Art i arquitectura>

Definition
Estri emprat per a extreure el tap de suro de les ampolles, que sol estar format per un cos principal que fa de palanca a un punxó en espiral que s'insereix al tap, i en moure la palanca, fa sortir el tap.