Back to top

Cercaterm

We offer open access to our TERMCAT term records, which can be explored using our Cercaterm search tool.

If you require more details, please contact our Queries Service (you must register). 

Results for "vi" in all thematic areas

vi vi

<Alimentació. Gastronomia > Begudes>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. TO Begudes [fitxer XML]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2006. (Terminologia Oberta)
<http://www.termcat.cat/productes/toberta.htm>

  • ca  vi, n m
  • es  vino
  • fr  vin
  • en  wine

<Begudes>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  vi, n m
  • es  vino
  • fr  vin
  • en  wine
  • de  Wein

<Indústria > Indústria alimentària > Begudes > Productes bevibles>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. "Selecció de terminologia". A: Lletres i vins de Catalunya: Bibliografia i tast de llengua. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2013, p. 40-43.

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  vi, n m
  • es  vino
  • fr  vin
  • en  wine

<Vinificació. Enologia>

Definition
Beguda natural que s'obté de la fermentació alcohòlica total o parcial de most de raïm sa i madur.

Note

  • Els vins es poden classificar segons criteris diversos no excloents, com ara el color (vi blanc, vi claret, vi negre i vi rosat ), la quantitat de sucre que contenen (vi dolç, vi licorós, vi sec, vi semidolç, vi semisec…), l'aroma (vi afruitat, vi floral...), el tipus d'envelliment (per exemple, vi novell o vi jove, vi noble, vi ranci o vi bo), el contingut de gas carbònic (vi d'agulla, vi escumós, vi gasat o vi gasificat, vi tranquil...), el procés d'elaboració (vi de llàgrima o vi de primer raig, vi generós...), la denominació (vi de taula o vi comú o vi corrent...), la varietat de raïm (per exemple, garnatxa, macabeu, moscatell, vi de mescla, vi varietal), etc.
vi vi

<Ciències de la salut > Teràpies complementàries > Teràpies naturals>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Unió General de Treballadors de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

UNIÓ GENERAL DE TREBALLADORS DE CATALUNYA. Vocabulari de naturopatia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/195/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Unió General de Treballadors de Catalunya o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  vi, n m
  • es  vino

<Teràpies naturals > Naturopatia > Fitoteràpia>

Definition
Beguda obtinguda per la maceració d'herbes remeieres amb suc de raïm fermentat, que s'utilitza per a tractar afeccions diverses.
vi vi

<Endocrinologia i nutrició>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  vi, n m
  • es  vino
  • fr  vin
  • en  wine

<Endocrinologia i nutrició>

Definition
Beguda alcohòlica obtinguda per fermentació del most de raïm. Pel seu contingut en etanol i sucres, és un aliment energètic (1 litre de vi corrent comporta de 600 a 800 kcal) i, a més, conté també vitamines i minerals. El seu consum moderat en els menjars facilita la digestió, i hom li ha atribuït certs efectes tònics. El seu abús produeix efectes tòxics.
vi vi

<Agricultura > Vitivinicultura>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la vitivinicultura [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/219>

  • ca  vi, n m
  • es  vino, n m

<Vitivinicultura>

Definition
Producte obtingut exclusivament per fermentació alcohòlica, total o parcial, de raïm fresc, trepitjat o no, o de most de raïm.