Back to top

Paraula de Tecla

Presentation
  • ca  ball de bastons, n m

Balls i danses

Definition
Ball en què els balladors duen a les mans bastons, que fan sonar amb cops ritmats d'acord amb la melodia que sona i combinats amb les evolucions del cos; aquests cops són donats alternant les mans i a altures diferents (a l'altura del cap, de les cames). El ball de bastons representa un combat entre dos bàndols.

Note

  • A Tarragona n'hi ha dos: el Ball de Bastons de Tarragona i el Cos de Bastoners de l'Esbart Santa Tecla.
  • El vestuari comú als dos balls de bastons tarragonins consisteix en camisa blanca, mocador creuat des de l'espatlla -dreta o esquerra, segons la posició a la filera- faldellí de vellut grana amb serrells i amb adorns de tires de colors cosits formant figures geomètriques, faixa, pantalons llargs blancs, polaines amb cascavells, mitjons blancs i espardenyes de vetes. Porten cintes de colors que pengen de les cames per sota el genoll.
  • Els elements que singularitzen cadascun dels dos balls són, pel Ball de Bastons de Tarragona: que els bastoners duen corbata, mocador creuat a l'espatlla vermell o blau amb serrells del color contrari i amb l'emblema de l'agrupació, faixa vermella i el faldellí -rematat amb serrell verd- també porta cascavells; els dos caps de colla -un per cada grup de vuit- duen els mocadors i faldellins daurats i la faixa verda. Els balladors del Cos de Bastoners de l'Esbart Santa Tecla duen faixa morada, mocadors creuats d'estampats acolorits diversos i porten cintes de colors penjant dels braços; els dos caps de colla duen faldilla verda.
  • Les coreografies dels balls de bastons parteixen de set moviments bàsics de mans i bastons que, en diverses combinacions, donen lloc a les dues figures bàsiques, la llarga i la simussara. A partir d'aquestes dues figures, combinant-les i afegint-hi salts, canvis de parelles i de posicions, etc., els balls de bastons tarragonins executen una sèrie de figures, entre les quals es coneixen: la marxa, la botifarra, el centro o Sant Magí, el centro de dotze, el centro Pericó, els Nanos, els Nanos Nous, el Pere Roca, el Pericó senzill, el doble centro o Santa Tecla, el pont, la titanya, la mort del dimoni, etc.