Back to top

Criteris terminològics

Presentation
INTERNET: AMB MAJÚSCULA O AMB MINÚSCULA? INTERNET: AMB MAJÚSCULA O AMB MINÚSCULA?

  • ca  INTERNET: AMB MAJÚSCULA O AMB MINÚSCULA?

Criteris d'especialitat > Tecnologies de la informació i la comunicació

Definition
Tot i que la grafia utilitzada pel diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans en diversos articles és Internet (amb majúscula inicial), el Consell Supervisor del TERMCAT ha optat per acceptar tant l'ús de Internet (amb majúscula) com l'ús de internet (amb minúscula).

D'aquesta manera el Consell Supervisor dona validesa a la tendència actual a distingir-les segons significats lleument diferents:
- La grafia Internet es deu a la consideració de la xarxa com a objecte únic, d'acord amb el tractament dels noms propis.
- La grafia internet es deu a la consideració de la xarxa com a mitjà, paral·lelament a televisió, telèfon o ràdio.

L'acceptació de la doble grafia Internet / internet, segons el sentit, es deu als motius següents:
(1) La distinció d'una mateixa forma segons que es consideri nom propi o nom comú ja es dona en altres paraules de la llengua, com ara sol o lluna. (Escrites en majúscules en contextos d'especialitat: el Sol, la Lluna.)
(2) La tendència a la distinció es dona en totes les llengües.
(3) Moltes obres lexicogràfiques de diverses llengües recullen les dues grafies.

La doble grafia Internet / internet representa un canvi respecte a l'ús només amb majúscula dels inicis, en què es va prioritzar la funció distintiva de la majúscula per a indicar que es tractava d'un nom referit a un objecte singularitzat.

Internet, o internet, és una xarxa informàtica mundial constituïda per un conjunt de xarxes connectades pel protocol de comunicació TCP/IP.

Note

  • Internet és un acrònim format a partir de l'anglès INTER(connected) NET(works).