ecogastronomia
ecogastronomia
- ca ecogastronomia, n f
- ca menjar lent, n m
- es comida lenta, n f
- es ecogastronomía, n f
- fr écogastronomie, n f
- it ecogastronomia, n f
- it slow food, n m
- en ecogastronomy, n
- en slow food, n
- cod **Motiu de normalització: Valorar l'adequació formal d'una denominació en ús**
Alimentació, **Denominació catalana 1: Compost a la manera culta heterogeni (formant culte i formant català)**, **Denominació catalana 2: Locució nominal (N+Adj)**
Definition
Corrent que promou el plaer de menjar de manera sana i variada, la gastronomia tradicional basada en productes artesans, sobretot ecològics, de temporada i de proximitat, i també la preservació del patrimoni alimentari local.
Note
- L'ecogastronomia va néixer a Itàlia al final de la dècada dels 80 de segle XX, i és promoguda per una organització internacional anomenada Slow Food.
-
Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme ecogastronomia (sin. menjar lent)
Resolució del Consell Supervisor
S'aproven les denominacions ecogastronomia i el sinònim menjar lent com a alternatives a l'anglicisme slow food.
Ecogastronomia està format amb el prefixoide eco-, de l'adjectiu ecològic -a, adjuntat a gastronomia.
Menjar lent és un calc de la forma anglesa, un sintagma format per oposició a menjar ràpid.
Criteris aplicats
Pel que fa a ecogastronomia:
·És una forma que es difon des de fa uns quants anys des del Cercaterm i ha funcionat sense problemes.
·És una forma lingüísticament adequada i descriu el concepte, encara que sigui parcialment, ja que aquest corrent o moviment gastronòmic posa èmfasi en diversos aspectes, a més de l'ecològic, com ara el consum de productes artesans, locals o de temporada.
·Té el vistiplau dels especialistes consultats.
·En altres llengües es documenten designacions anàlogues.
Pel que fa a menjar lent:
·És una forma lingüísticament adequada i descriu el concepte, encara que sigui parcialment, ja que aquest corrent o moviment gastronòmic posa èmfasi en diversos aspectes, com ara el consum d'aliments ecològics, artesans, locals o de temporada, a més de la lentitud, la qual s'explica únicament per oposició al terme menjar ràpid ('fast food').
·És una forma que permet identificar el concepte immediatament, per l'oposició a la forma menjar ràpid, abans esmentada
·Té el vistiplau dels especialistes consultats.
Formes desestimades
Es desestima la forma menjar sense presses perquè, tot i que es documenta, no permet fer l'oposició amb menjar ràpid i es considera menys adequada.
[Acta 660, 12 de febrer de 2020]