Back to top

ciència ciutadana - Neoloteca

Presentation
ciència ciutadana ciència ciutadana

  • ca  ciència ciutadana, n f
  • es  ciencia ciudadana, n f
  • fr  science citoyenne, n f
  • it  scienza dei cittadini, n f
  • pt  ciência cidadã, n f
  • en  citizen science, n
  • en  civic science, n
  • en  community science, n
  • de  Bürgerwissenschaft, n f
  • cod  **Motiu de normalització: Valorar l'ús d'un calc de l'anglès**

Empresa > Recerca, desenvolupament i innovació, Sociologia, **Denominació catalana 1: Locució nominal (N+Adj)**

Definition
Recerca científica en què participen activament persones que no tenen una relació professional amb la ciència, generalment sota la supervisió de científics professionals o d'institucions.

Note

  • La participació de les persones no professionals pot tenir lloc en qualsevol de les fases de la recerca: en la fase de definició dels problemes, els reptes i els objectius; en la fase de disseny de la recerca; en la fase de recollida o de processament de les dades; en la fase d'interpretació de les dades.
  • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme ciència ciutadana

    Resolució del Consell Supervisor

    S'aprova la forma ciència ciutadana.

    Criteris aplicats

    ·Malgrat que es tracta d'un calc de l'anglès (de citizen science), pot considerar-se també una forma possible en català, a partir de l'adjectiu ciutadà -ana ("Dels ciutadans", segons el Diccionari descriptiu de la llengua catalana(1)) i del substantiu corresponent (ciutadà | ciutadana), que pren aquí el significat de 'membre corrent o general de la comunitat', per oposició als membres experts, és a dir, als científics. (2)

    ·L'ús de l'adjectiu ciutadà -ana remet volgudament, des de la creació d'aquesta denominació en anglès, a la comunitat en general (ciutadà com a membre corrent de la comunitat) i també a la idea de la ciència com a responsabilitat col·lectiva i com a dret dels membres de la comunitat, és a dir, dels ciutadans.

    ·És una forma àmpliament utilitzada.

    ·En altres llengües s'utilitza la denominació anàloga.

    Formes desestimades

    Es descarten les formes ciència col·laborativa, ciència participativa, ciència oberta i ciència comunitària perquè presenten matisos de significat diferent respecte a la forma ciència ciutadana:

    -ciència col·laborativa remet generalment a la recerca científica que és fruit del treball de diferents persones o grups de persones, sovint en peu d'igualtat i sense que necessàriament hi hagi intervenció de persones no expertes.

    Dins l'àmbit de la ciència ciutadana, a més, l'etiqueta ciència col·laborativa se sol utilitzar quan la participació dels científics amateurs té lloc en la fase del disseny de la recerca.

    -ciència participativa s'aplica sovint, dins l'àmbit de la ciència ciutadana, quan la participació de científics amateurs té lloc en les fases de recollida de les dades i de definició dels problemes, els reptes i els objectius de la recerca.

    -ciència comunitària prové de l'anglès community science, que s'ha proposat en algun moment com a alternativa per a substituir citizen science, forma de vegades qüestionada en anglès per motius semàntics (per les connotacions "polítiques" del mot). Malgrat que té ús, no ha aconseguit desplaçar la forma originària.

    -ciència oberta designa un moviment destinat a fer accessible la ciència i els seus resultats a tota la societat. Tot i que té relació amb la ciència ciutadana no designa exactament el mateix concepte.

    (1) INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari descriptiu de la llengua catalana [en línia]. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, [2013]. <dcc.iec.cat/ddlc/index.asp&gt;]

    (2) El substantiu citizen s'utilitza en anglès bàsicament amb el mateix significat que té ciutadà | ciutadana als diccionaris catalans, és a dir, referit a un subjecte legalment reconegut o nacional d'un estat o a l'habitant d'un poble o ciutat concrets. En alguns diccionaris anglesos, però, es recull també com a adjectiu, amb el significat (probablement també nou en anglès) de 'corrent' o 'no especialitzat': "You describe someone as a citizen journalist or a citizen scientist, for example, when they are an ordinary person with no special training who does something that is usually done by professionals. Several reports are coming from citizen journalists in the area." (Collins dictionary [en línia]. London: Collins, cop. 2022. <www.collinsdictionary.com/&gt;)

    [Acta 691, 2 de maig de 2022]