En primera persona: Marcel Jorquera

Marcel Jorquera

"Fa uns anys no m’hauria imaginat mai que acabaria fent una estada de pràctiques al TERMCAT. A priori, estudiant un grau universitari en genètica no semblava que hi pogués haver cap camí que m’acabés portant a descobrir el món de la terminologia. Durant els últims anys del grau, però, ja vaig començar a veure clar que m’agradaria conèixer el costat més divulgatiu i comunicatiu de la ciència, i no tant el de bata i laboratori.

Així, vaig decidir estudiar el Màster en Comunicació Especialitzada de la Universitat de Barcelona que actualment estic cursant, i de seguida em va atraure l’oportunitat de fer les pràctiques curriculars al TERMCAT. Quan pensem en comunicació, les primeres preguntes que se’ns plantegen són sobre què, com, on, quan o a qui comunicar. Però poques vegades prestem atenció a l’eina que ens permet dur a terme el procés de comunicació: la llengua.

Crec que és un aspecte ben conegut del món de la investigació científica, i no només pels que hem estudiat carreres d’aquest àmbit, la pressió que hi ha per publicar en revistes especialitzades els resultats de la recerca. Molt sovint, aquesta pressió acaba provocant que els científics siguin pràctics i només utilitzin una llengua: l’anglès. Durant el meu pas per la facultat de biociències vaig poder constatar com a vegades és difícil emprar la terminologia adequada en l’idioma propi en aquests camps.

Per això per a mi ha estat un plaer descobrir el TERMCAT, tota la feina que s’hi fa i poder aportar el meu granet de sorra, concretament en el projecte de renovació del DEMCAT, el Diccionari enciclopèdic de medicina en català. La meva tasca ha consistit a començar a revisar l’àrea de genètica i genòmica: veure quines fitxes estaven mal classificades, actualitzar la informació i simplificar definicions, buscar equivalents en altres llengües, etc. La genètica és un camp que no ha parat de créixer en les últimes dècades, i per tant fer una revisió d’aquesta àrea és molt necessari per poder posar-la al dia.

Realitzant aquesta feina no només he pogut conèixer des de dins tot el seguit de passos que conformen el procés de creació o revisió d’un diccionari, sinó també l’àmplia i estricta recerca que es fa per trobar les formes més adequades en català per a diferents conceptes, com funciona el procés de normalització, el servei de consultes o tota la feina que es fa per fer visible de cara enfora el treball terminològic del Centre. Alhora, gràcies a tot això també he pogut descobrir com de curosos són els professionals amb els quals he estat treballant i la importància de la seva feina perquè el català pugui ser llengua d’especialitat utilitzada en tots els àmbits de coneixement.

En resum, la meva estada al TERMCAT ha estat una experiència totalment enriquidora, tant a nivell professional com personal, i que m’ha permès comprovar la potencialitat de la nostra llengua per comunicar qualsevol tipus de coneixement."

 

Marcel Jorquera
Estudiant del Màster en Comunicació Especialitzada de la Universitat de Barcelona