Back to top

Cercaterm

Buscador del conjunto de fichas terminológicas que TERMCAT pone a disposición pública. 

Si necesitan más información, pueden dirigirse al Servicio de Consultas (es necesario registrarse previamente).

Resultados para la búsqueda "crosta" dentro de todas las áreas temáticas

0 CRITERI gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice? 0 CRITERI gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice?

<Hidrologia>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice?

<Ciències de la Terra > Hidrologia>

Definición
Les denominacions gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes són les formes que es consideren adequades en català per a referir-se als equivalents anglesos frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice. Totes quatre són formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT, que designen fases diferents del procés de congelació de l'aigua marina, o d'aigües continentals turbulentes, en climes molt freds.

Les diferències establertes entre el gel granulat i el gel greixós són les següents:

- El gel granulat, o glaç granulat, és la primera etapa de la formació del gel, en què el gel està constituït per un conjunt de petits cristalls que suren transportats pel corrent.
. Els equivalents castellans són los cristales de hielo, el hielo cristalino i el hielo frazil; els francesos, le frasil (amb la variant ortogràfica frazil) i le sorbet , i els anglesos, the frazil i the frazil ice.

- El gel greixós, o glaç greixós, és la segona etapa de la formació del gel, en què el gel constitueix una capa prima i espessa de cristalls agrupats, només dèbilment consolidats entre si, que sura a la superfície de l'aigua i li dona una aparença oliosa.
. Els equivalents castellans són el hielo graso, el hielo grasoso i el hielo pastoso; els francesos, la glace pâteuse, la glace pelliculaire i també le sorbet, i els anglesos, the grease ice i the lard ice.

Finalment, el gel en crosta i el gel en galetes són dues possibles etapes finals de la formació de gel:

- El gel en crosta, o glaç en crosta, és el gel constituït com una capa llisa, mat, prima i elàstica, de menys de 10 cm de gruix, que es forma en aigües tranquil·les a partir del gel greixós; aquesta capa sura a la superfície de l'aigua i s'ondula fàcilment amb les onades sense trencar-se.
. L'equivalent castellà és el nilas; el francès, le nilas, i l'anglès, the nilas.

- El gel en galetes, o glaç en galetes, és el gel constituït per un conjunt de fragments de forma aproximadament circular d'entre 30 cm i 3 m de diàmetre i de 10 cm de gruix, que es forma en aigües agitades també a partir del gel greixós; aquests fragments tenen les vores aixecades pel xoc constant entre ells mateixos.
. Els equivalents castellans són los discos de hielo, el hielo panqueque i los panqueques de hielo; els francesos, la glace en assiette (o la glace en assiettes), la glace en crêpes i la glace en galettes, i l'anglès, pancake ice.

Nota

adob en crosta adob en crosta

<Indústria > Indústria de la pell>

Fuente de la imagen del término

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  adob en crosta, n m
  • es  curtido de conservación

<Indústria > Indústria de la pell>

Definición
Preadob per a conservar les pells.
arròs cremós amb bolets i crosta de formatge parmesà arròs cremós amb bolets i crosta de formatge parmesà

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arròs cremós amb bolets i crosta de formatge parmesà
  • es  arroz cremoso con setas y corteza de queso parmesano
  • fr  riz crémeux aux champignons et à la crôute de fromage parmesan
  • it  riso cremoso con funghi e crosta di parmigiano
  • en  creamy rice with mushrooms and Parmesan cheese crust
  • de  cremiger Reis mit Pilzen und Parmesanrinde

<Plats a la carta. Arrossos>

bacallà al vapor amb crosta de mussolina d'all sobre llit d'espinacs a la catalana bacallà al vapor amb crosta de mussolina d'all sobre llit d'espinacs a la catalana

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bacallà al vapor amb crosta de mussolina d'all sobre llit d'espinacs a la catalana
  • es  bacalao al vapor con corteza de muselina de ajo sobre cama de espinacas a la catalana (con pasas y piñones)
  • fr  morue à la vapeur à la crôute de mousseline d'ail sur lit d'épinards à la catalane (aux raisins secs et aux pignons)
  • it  baccalà al vapore con crosta di mousseline all'aglio su letto di spinaci alla catalana
  • en  steamed cod with garlic mousseline crust on bed of spinach Catalan style (with raisins and pine nuts)
  • de  gedünsteter Stockfisch mit Knoblauchmousselinekruste auf Spinat auf katalanische Art (mit Rosinen und Pinienkernen)

<Plats a la carta. Peix i marisc>

crosta calcària crosta calcària

<Ciències de la Terra > Hidrologia>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

VALVERDE FERREIRO, M.B.; ANGUITA BARTOLOMÉ, F. Vocabulari d'hidrologia subterrània = Vocabulario de hidrología subterránea = Vocabulary of groundwater hydrology. Barcelona: Fundació Centre Internacional d'Hidrologia Subterrània, 1996. 129 p.
ISBN 84-921469-0-7

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  crosta calcària, n f
  • es  caliche
  • en  calcrete
  • en  caliche

<Hidrologia subterrània>

crosta de fusió crosta de fusió

<Ciències de la Terra > Astronomia>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel TERMCAT.

  • ca  crosta de fusió, n f
  • es  corteza de fusión, n f
  • fr  croûte de fusion, n f
  • en  fusion crust, n

<Ciències de la Terra > Astronomia>

Definición
Superfície d'alteració que presenten els meteorits, de tipus vitri, generalment de menys d'1 mm de gruix, de color bru o negrós, causada per la fricció i l'alta temperatura en travessar l'atmosfera terrestre durant la caiguda.
crosta de gel-desgel crosta de gel-desgel

<Esport > Esports d'hivern. Neu>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de la neu. Barcelona: Enciclopèdia Catalana: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 348 p. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris Terminològics)
ISBN 84-412-0880-8; 84-393-5538-6

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  crosta de gel-desgel, n f
  • ca  capa gelada, n f sin. compl.
  • es  capa helada
  • es  costra de hielo-deshielo
  • es  costra de rehielo
  • fr  croûte de radiation
  • fr  croûte de regel
  • en  firnspiegel
  • en  ice layer
  • en  sun crust

<Neu i esports d'hivern > Nivologia i meteorologia > Neu i mantell nival>

Definición
Crosta superficial deguda a un cicle de gel-desgel.
crosta de gel-desgel crosta de gel-desgel

<Ciències de la Terra>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de la neu. Barcelona: Enciclopèdia Catalana: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 348 p. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris Terminològics)
ISBN 84-412-0880-8; 84-393-5538-6

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  crosta de gel-desgel, n f
  • ca  capa gelada, n f sin. compl.
  • es  capa helada
  • es  costra de hielo-deshielo
  • es  costra de rehielo
  • fr  croûte de radiation
  • fr  croûte de regel
  • en  firnspiegel
  • en  ice layer
  • en  sun crust

<Neu i esports d'hivern > Nivologia i meteorologia > Neu i mantell nival>

Definición
Crosta superficial deguda a un cicle de gel-desgel.
crosta de la pell (trastorn) crosta de la pell (trastorn)

<Ciències de la salut > Anatomia patològica>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'un assessorament dut a terme pel TERMCAT per validar la versió catalana del subconjunt d'Anatomia Patològica de SNOMED CT, en curs d'elaboració pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

  • ca  crosta de la pell (trastorn)
  • en  Scab of skin (disorder)
  • cod  409589004

<Anatomia patològica (SNOMED CT)>

crosta de resina crosta de resina

<Ciència forestal>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  crosta de resina, n f
  • es  barrasco
  • fr  barras
  • en  scrape

<Ciència forestal>

Definición
Galipot que ha perdut els olis volàtils per evaporació i un cop solidificat es queda adherit als arbres.