Back to top
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  toxina, n f
  • es  toxina
  • fr  toxine
  • en  toxin

<Veterinària i ramaderia > Malalties>

Definición
Substància tòxica d'origen biològic, especialment la produïda per plantes, animals, bacteris i fongs, que actua nocivament sobre els organismes vius.

Nota

  • La toxina es distingeix dels tòxics químics i dels alcaloides vegetals per l'alt pes molecular i pel poder antigènic.Per exemple, endotoxina (produïda per certs bacteris i que no exerceix la seva acció tòxica fins que es produeix la lisi de la cèl·lula productora), enterotoxina (que actua sobre la mucosa intestinal), exotoxina (produïda durant el creixement d'alguns bacteris i que es lliura a l'exterior de la cèl·lula productora), micotoxina (produïda per fongs microscòpics) i neurotoxina (que actua sobre el sistema nerviós).