Back to top
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  estrep, n m
  • es  estribo
  • en  abutlment

<Enginyeria civil > Enginyeria de la construcció>

Definición
Estructura de formigó, de pedra o de maçoneria sobre la qual recolzen les parts extremes del tauler d'un pont i que, per tant, constitueixen l'element de transició entre l'obra de fàbrica (tauler) i l'obra de terra (desmunt o terraplè de l'esplanació).

Les accions a les quals està sotmès provenen tant del mateix tauler (reaccions i moviments imposats a l'extrem) com del terreny que contenen (empenta horitzontal i pes propi de les terres) o sobre el qual recolzen (reaccions del terreny). Generalment està format pel ^fonament^, l'element vertical frontal, dividit en l'element de contenció de terres o ^mur frontal^ i el ^carregador^, i les ^aletes^.

Les tipologies més emprades són: tancat, en el qual les terres estan contingudes pel mur frontal; obert, en el qual no existeix mur frontal i el carregador està suportat per uns fusts verticals i, per tant, les terres cauen frontalment amb el pendent propi del terraplè; flotant, quan el carregador es recolza directament sobre el terreny, i de ^sòl reforçat^, el qual s'obté com un estrep flotant col·locat sobre un massís de sòl reforçat.