Back to top
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca  efecte bala, n m
 • es  efecto bala, n m
 • es  efecto Matrix, n m
 • es  tiempo bala, n m
 • fr  bullet time, n m
 • fr  effet balle-temps, n m
 • en  bullet time, n

<Arts > Cinema>

Definición
Efecte especial que consisteix a reproduir a velocitat variable les imatges obtingudes disparant alhora, o gairebé alhora, múltiples càmeres fotogràfiques o de vídeo disposades al voltant d'un objecte o actor que es mou ràpidament, amb l'objectiu de simular que es mou molt a poc a poc o que resta aturat.

Nota

 • Tot i que hi ha precedents, aquest efecte es va fer conegut sobretot arran de l'estrena de la pel·lícula Matrix (1999). Posteriorment s'ha fet servir en altres films i en diversos videojocs a partir d'imatges generades per ordinador. És molt usual aplicar-lo per visualitzar les trajectòries de les bales.
 • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme efecte bala:

  Resolució del Consell Supervisor

  S'aprova la forma efecte bala com a alternativa catalana al manlleu anglès bullet time.

  Criteris aplicats

  ·És una alternativa catalana al manlleu anglès bullet time, àmpliament utilitzat.

  ·És una forma lingüísticament adequada i motivada semànticament, construïda a partir del nucli efecte (perquè es tracta d'un efecte especial) i el substantiu en aposició bala, perquè es va començar a utilitzar, i encara s'utilitza actualment, per a captar una bala en moviment.

  ·És una forma força utilitzada en català i ja es documenta en nombroses fonts especialitzades i enciclopèdiques.

  ·Els especialistes hi donen el vistiplau.

  ·En altres llengües s'utilitza la forma anàloga.


  Formes desestimades

  -bullet-time (manlleu de l'anglès): Malgrat que té molt d'ús es considera innecessari.

  -temps bala / temps de bala (calcs estrictes de l'anglès): Són formes també molt utilitzades, especialment temps bala. Tot i que són també motivades (posen l'èmfasi en el fet que el temps passa a la velocitat adient per a apreciar la trajectòria d'una bala), es considera que la forma aprovada, amb el nucli efecte, és més precisa.

  -efecte Matrix (a partir de la pel·lícula Matrix, en què es va utilitzar aquest efecte): A banda que té un ús relativament baix, té els inconvenients afegits que en determinats contextos es coneix com a efecte Matrix la pluja de codis informàtics que apareix en algunes pel·lícules i que, de vegades, aquesta expressió es fa servir també per a indicar que algú viu fora de la realitat.

  [Acta 648, 20 de març de 2019]