Back to top
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  democràcia, n f
  • es  democracia

<Dret públic>

Definición
Sistema de govern basat en la sobirania del poble, que exerceix el poder per mitjà de representants.

Nota

  • Àmbit: Inespecífic
  • La democràcia es contraposa als models monocràtics, en què el poder recau sobre un subjecte, ja sigui una persona o un grup determinat.
    Els models democràtics es caracteritzen perquè recau sobre la comunitat l'atribució de la capacitat de fer política. A més, l'accés als mitjans d'intervenció política és lliure i igual per a tota la comunitat, i les decisions es prenen d'acord amb l'opinió majoritària dels ciutadans.
    Es considera democràtic el model en què es produeix l'accés lliure a l'activitat política de tots els membres de la comunitat i en què els representants es designen en unes eleccions lliures, imparcials i periòdiques. A més, hi ha d'haver un control permanent entre els elegits, llibertat d'expressió, pluralitat de les fonts d'informació, i ha de ser possible associar-se en organitzacions independents de les autoritats polítiques existents.
  • V. t.: democràcia directa n f
  • V. t.: democràcia representativa n f