Back to top
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  ral, n m
  • es  real

<Numismàtica>

Definición
Unitat monetària d'àmplia difusió a Europa des del segle XIII, d'or o d'argent, amb valor vari segons l'indret i l'època.

Nota

  • Àmbit: Unió Europea
  • A partir del segle XVI, la moneda efectiva d'argent de curs general fabricada a Barcelona des del 1285 fins al 1654, també anomenada croat rebé la denominació de ral català, i la fabricada entre el 1674 i el 1706, amb un pes inferior als 2,75 grams fou denominada ralet o xambergo.
    Als segles XVI i XVII, la moneda efectiva i de compte del Regne de Castella, fabricada en argent, el ral castellà, gaudí d'una àmplia acceptació internacional com a moneda mercaderia, especialment pel que fa a les monedes fabricades amb valor múltiple de ral (vuit rals, quatre rals i dos rals). A Barcelona, s'encunyaren rals castellans durant la Guerra de Successió, entre 1707 i 1714. També a partir del segle XVII, el ral de billó fou la unitat monetària de compte oficial del Regne de Castella, creada per a valorar el sobrepreu de la moneda d'argent respecte del seu equivalent nominal format exclusivament per moneda de billó o de coure. El 1728 s'establí definitivament que dos rals de billó equivalien a una moneda efectiva d'argent de valor d'un ral. Les monedes efectives fabricades a l'Estat espanyol no van tenir denominació expressada en rals de billó fins a l'any 1833, excepte en els breus períodes de 1808 a 1813, durant el govern de Josep Bonaparte, i de 1821 a 1823, durant el Trienni Constitucional. El 1848, el ral de billó es convertí en la unitat del primer sistema decimal espanyol, equivalent a vint-i-cinc cèntims de pesseta des del 1868.
    Als segles XVIII i XIX, la llei de la moneda efectiva encunyada en argent de tres grams de pes o ral espanyol s'anà reduint progressivament des dels 0,833 fins als 0,813 mil·lèsims, en el cas dels rals dobles senzills, i des dels 0,917 fins als 0,903 mil·lèsims en el cas dels rals de vuit i de quatre. Entre 1848 i 1864, el ral decimal es convertí en la unitat del primer sistema monetari decimal espanyol que es basava en una moneda efectiva d'argent amb un pes d'1,69 grams i una llei de 0,812 mil·lèsims.