Back to top
sistema parlamentari sistema parlamentari

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  sistema parlamentari, n m
  • ca  parlamentarisme, n m sin. compl.
  • es  parlamentarismo
  • es  sistema parlamentario

<Dret constitucional>

Definición
Forma de govern representativa, en la qual el càrrec de cap d'estat no és hereditari ni vitalici, sinó resultat d'una elecció popular, directa o indirecta.

Nota

  • Àmbit: Espanya | Inespecífico
  • En aquest sistema de govern la relació entre el poder executiu i el legislatiu és immediata. N'hi pot haver de dos tipus: la monarquia parlamentària (si el cap de l'estat és un monarca) o la república parlamentària (si el cap de l'estat és el president d'una república).
    L'article 1.3 de la Constitució espanyola (CE) disposa que la forma política de l'Estat espanyol és la monarquia parlamentària, reconeix un paper rellevant, central, al Parlament, del qual emana l'establiment i el control polític del poder executiu (sens perjudici de les facultats atorgades a aquest últim en relació amb el primer), i funcions representatives al monarca, cap de l'Estat.
    La mateixa norma fonamental estableix els fonaments del sistema de govern i en determina l'estructura i el funcionament, per bé que diverses lleis i reglaments el desenvolupen més detalladament. La CE reconeix la sobirania nacional del poble espanyol, el qual elegeix de manera lliure els seus representants, i afirma la divisió de poders dins l'Estat, entre el poder legislatiu, l'executiu i el judicial, divisió que no impedeix l'existència de controls recíprocs entre aquests tres poders.
    És un tret característic de la monarquia parlamentària espanyola la proposta, per part del rei, del candidat o candidata a la Presidència del Govern, prèvia consulta als representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària. Aquest candidat o candidata, tot seguit, ha d'aconseguir la confiança, per majoria absoluta en primera volta o majoria simple en segona, del Congrés dels Diputats. En cas de pèrdua d'aquesta confiança la CE fixa legalment el cessament del Govern.