Back to top
bronquíol respiratori bronquíol respiratori

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  bronquíol respiratori, n m
  • es  bronquiolo respiratorio, n m
  • fr  bronchiole respiratoire, n m
  • en  respiratory bronchiole, n

<.FITXA REVISADA>, <Anatomia > Òrgans i sistemes>, <Pneumologia>

Definición
Cadascuna de les ramificacions dels bronquíols terminals que connecten amb els conductes alveolars, tenen les parets més fines, absència de cartílag, presenten pocs cilis i no estan del tot recoberts per mucosa.

Nota

  • Els bronquíols respiratoris representen una zona de transició entre les vies respiratòries que condueixen aire als pulmons i la zona on s'intercanvien els gasos i la sang, els alvèols; van des de la divisió bronquial 17 a la 20, on comença la zona respiratòria, els conductes alveolars, que es ramifiquen en dos o tres sacs alveolars cadascun.

    Els bronquis 16, 17 i 18 d'ordre s'anomenen respectivament, bronquíols respiratoris de primer ordre, segon ordre i tercer ordre, que s'obren en els conductes alveolars.