Back to top
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  botulisme, n m
  • ca  al·lantosi, n f sin. compl.
  • es  botulismo
  • fr  botulisme
  • en  botulism

<Malalties i síndromes>, <Gastroenterologia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>

Definición
Malaltia infectivocontagiosa deguda a Clostridium botulinum. La porta d'entrada és digestiva i el vehicle, els aliments contaminats (especialment conserves en males condicions, pel fet que el germen és anaerobi). Produeix una toxina enormement activa, amb un tropisme selectiu pels nuclis motors del tronc cerebral. El quadre clínic comença amb vòmits, dolors abdominals, sequedat de boca i símptomes dispèptics i, en general, acaba amb la mort per asfíxia. La porta d'entrada també pot ésser una ferida cutània; en aquest cas la malaltia presenta els mateixos símptomes amb exclusió dels digestius.

Nota

  • La denominació botulisme prové del llatí botulus 'botifarra'.
  • La denominació al·lantosi s'usa quan la infecció és causada per la ingestió d'embotits.