Back to top
additiu alimentari additiu alimentari

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  additiu alimentari, n m
  • es  aditivo alimentario, n m
  • fr  additif alimentaire, n m
  • en  food additive, n

<Seguretat alimentària > Anàlisi del risc>

Definición
Substància natural o sintètica, generalment sense valor nutritiu, amb una funció tecnològica, que s'afegeix intencionadament a un aliment durant el procés de fabricació, transformació, preparació, tractament, envasament, transport o emmagatzematge, i que es converteix directament o indirectament en un component de l'aliment final.

Nota

  • 1. Els additius alimentaris són ingredients i, com a tals, han de figurar al llistat d'ingredients de l'etiquetatge del producte amb la indicació de la funció que hi fan, és a dir, la classe funcional, seguida entre parèntesis de la denominació específica de l'additiu alimentari o del número E.
  • 2. Els additius alimentaris no s'acostumen a consumir per separat.
  • 3. Els additius alimentaris que s'utilitzen a la Unió Europea han de ser avaluats i autoritzats per a confirmar que són segurs en les quantitats utilitzades, necessaris en els aliments en què s'autoritzen i no confonen el consumidor.
  • 4. Els additius alimentaris es consideren ingredients tecnològics.
  • 5. Són exemples d'additius alimentaris el colorant que s'afegeix a les melmelades de maduixa per a recuperar el color vermell que perden durant el procés d'elaboració, o el conservant que s'afegeix als productes carnis, com ara els embotits, per a prevenir-hi la formació de la toxina botulínica.
  • 6. Els additius alimentaris es classifiquen, segons la seva classe funcional, en edulcorants, colorants alimentaris, conservants, antioxidants, agents de suport, acidulants, correctius de l'acidesa, antiaglomerants, antiescumejants, agents de càrrega, emulsionants, sals fundents, enduridors, potenciadors de gust, escumejants, gelificants, agents de recobriment, humectants, midons modificats, gasos d'envasament, gasos propel·lents, gasificants, segrestants, estabilitzadors, espessidors, agents de tractament de la farina i potenciadors de contrast.