Back to top
Vuelve al listado de Diccionarios en Línea

Diccionari d'homeopatia

Xavier Cabré

Presentación
agreujament homeopàtic agreujament homeopàtic

  • ca  agreujament homeopàtic, n m
  • es  agravación homeopática
  • fr  aggravation homéopathique
  • en  homeopathic aggravation

Definición
Agreujament transitori dels símptomes d'un pacient després de prendre un remei ben indicat, que generalment va seguit d'una millora evident.

Nota

  • 1. En una malaltia aguda, l'agreujament homeopàtic es presenta poc després de prendre el remei i desapareix a les poques hores. En una malaltia crònica, es presenta en els primers dies després d'haver pres el medicament i té una durada variable que pot anar dels dos als vuit dies. Quan es produeix un agreujament homeopàtic, que cal distingir d'altres situacions com la reaparició de símptomes antics, l'efecte excessiu d'una dinamització mal prescrita, una crisi curativa o una malaltia intercurrent, es considera una manifestació favorable d'un tractament homeopàtic adequat i s'aconsella no interferir en l'acció del remei i esperar que s'iniciï la millora espontàniament.

    2. Hi ha un tipus d'agreujament homeopàtic que no succeeix a l'inici d'un tractament sinó al final, com és el cas del tractament d'una malaltia crònica amb dinamitzacions de l'escala cinquantamil·lesimal d'un únic medicament administrat diàriament o en dies alterns. Si el medicament està ben indicat i amb una pauta d'administració adequada, l'agreujament ocorre al final del tractament i és un senyal indicatiu de la proximitat de la guarició.