Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentación
  • ca  electrodomèstic, n m
  • es  electrodoméstico
  • fr  appareil électroménager

Definición
Aparell elèctric que ha assolit un desenvolupament extraordinari. El principal d'aquests aparells és la cuina elèctrica (o de gas). La cuina i el forn han estat sinònims durant molt temps. Ara moltes vegades el forn és independent i a més alçada que la cuina, per controlar millor la cocció sense obrir la porta de vidre del forn. L'encesa electrònica de la cuina tendeix a generalitzar-se, com el programador que arranca i para la cocció, i que es pot regular amb moltes hores d'anticipació. La planxa elèctrica amb termòstat incorporat, que talla i engega el corrent, resulta molt útil per a les coccions lentes. No desprèn flama ni fum, ni ennegreix el fons de les cassoles, que han de ser de fons gruixuts indeformables. La col·locació d'una cuina ha de tenir en compte la bona evacuació d'olors i fums. És preferible juxtaposar-la a una taula de treball i lluny del refrigerador i el congelador, així com de la càmera i dels corrents d'aire, sobretot si la cuina és de gas. La llum natural també és primordial.