Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

gall - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  gall, n m
  • ca  gall de Sant Pere, n m sin. compl.
  • es  pez de San Pedro
  • fr  saint-pierre

Definición
Peix de mar, pla, semblant al rèmol, ja que té, com aquest, la carn fina, blanca, magra i nutritiva. Mesura de 30 a 75 cm i pesa d'1 a 2 kg, de vegades 3. És un peix que segons les regions té noms diferents i que generalment és conegut amb el nom de gall de Sant Pere, a causa d'una llegenda que el relaciona amb el famós sant. De cos ovalat, alt i comprimit, boca enorme, molt protràctil. Tonalitat platejada amb una taca negra rodona a cada costat, a prop de les ganyes. Peix blanc. Temporada: maig-octubre. Aquest peix, de carn deliciosa i aromàtica, és molt apreciat per als que coneixen la finor del seu paladar. Resulta gairebé obligat separar els filets de les espines per evitar les punxades. El gall, culinàriament, admet les mateixes preparacions que el llobarro i, especialment, les del llenguado en filets, tenint en compte que amb les seves restes es preparen fumets substanciosos.