Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

quadricular - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  quadricular, v tr
  • ca  marcar, v tr sin. compl.
  • es  cuadricular
  • es  marcar
  • fr  marquer
  • fr  quadriller

Definición
Senyalar la superfície d'un aliment destinat a ser cuit a la brasa (generalment una carn o un peix) amb diversos traços que s'encreuen formant rombes. És al contacte de les reixes de la graella (calentes però no roentes) que es produeix una caramel·lització de la carn superficial, prèviament untada d'oli o empastifada de llard. La peça es quadricula col·locant-la en diagonal damunt la graella, fent-li donar un quart de volta sobre ella mateixa al cap d'uns minuts de cocció i, finalment, girant-la a mig coure per quadricular l'altra cara.
També es quadriculen, abans de la cocció, els elements que s'acaben d'arrebossar a l'anglesa (peixos sencers o en filets, escalopes, llonzes, entrecots) traçant rombes o quadrats amb el revés d'un ganivet, amb la finalitat de millorar la presentació final. Per analogia, es quadricula també una coca, una empanada o una amanida composta amb filets d'anxova.