Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentación
  • ca  pa de cuina, n m
  • es  pan de cocina

Definición
Preparació feta d'un farciment emmotllat, en general cuit al forn al bany maria. L'element bàsic del farciment és carn de peix, de crustaci, d'aviram, de carn blanca, de caça de pèl o de ploma, fins i tot de foie-gras. Els pans d'hortalisses es preparen generalment amb plantes herbàcies (espinacs, endívies, escarola, lletugues, etc.) bresades, a les quals s'han afegit ous batuts, però també amb fons de carxofa, albergínia, bròquil i pastanaga. Emmotllats en rodó, en corona o en rajol, els pans d'hortalisses, sovint napats d'una salsa crema, se serveixen d'entrant o com a acompanyament d'una peça de carnisseria, una peça d'aviram bresat, un peix sencer, o d'ous escalfats o passats per aigua. Certs pans de peix, de crustacis o d'aviram també s'emmotllen en gelatina, com ara els aspics.