Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentación
Rabelais, François Rabelais, François

  • ca  Rabelais, François

Definición
(1494-1553). Metge i humanista, és un dels escriptors francesos més suggestius del Renaixement. Després de fer-se franciscà i benedictí, es dedicà a la professió de metge. Aleshores, inspirant-se en un llibre sobre el gegant Gargantua, inicià la sèrie famosa sobre Gargantua i el seu fill Pantagruel. Aquesta obra, tant original com poderosa, dedica un ampli espai a les coses del menjar i del beure. Els termes pantagruèlic i gargantuesc s'apliquen a una gana, una mengera, un àpat, un estómac de gegant o al grau de truculència d'una taula o d'un festí carregat de vitualles. En les pàgines dels seus llibres sempre troba ocasió per incloure temes de cuina o de plats, aliments i guisats comuns a la seva època. No en va, el nom de Rabelais ha estat donat a una acadèmia gastronòmica francesa. A través d'aquests llibres i sota una aparença faceciosa, l'autor tracta de fer passar un missatge de tolerància i bonhomia, d'inspiració humanista, en contrast amb l'esperit obscurantista imperant. En aquest sentit, és un perfecte model de l'intel·lectual del Renaixement, que lluita amb entusiasme per renovar, a la llum dels pensadors clàssics, l'ideal filosòfic i moral de la seva època. Un escriptor pintoresc que donà testimoni d'un do prodigiós de la invenció verbal.