Back to top

Diccionari de criteris terminològics

Presentación
RECERCA O INVESTIGACIÓ? RECERCA O INVESTIGACIÓ?

  • ca  RECERCA O INVESTIGACIÓ?
  • es  investigación (recerca), n f
  • fr  recherche (recerca), n f
  • it  ricerca (recerca), n f
  • en  research (recerca), n

Criteris d'especialitat > Economia. Empresa, Criteris d'especialitat > Indústria. Energia, Criteris lingüístics > 08 Criteris sobre àmbits d'especialitat

Definición
Tant recerca com investigació (tots dos, noms femenins) es consideren formes adequades, encara que en l'àmbit del coneixement es dona preferència a la forma recerca.

Els motius de la tria de recerca (forma normalitzada pel Consell Supervisor del TERMCAT) com a denominació principal són els següents:
(1) És la forma més utilitzada en les publicacions tècniques i en les institucions oficials catalanes.
(2) Manté el paral·lelisme formal amb les llengües més utilitzades internacionalment en l'àmbit (en anglès l'equivalent és research, i en francès, recerche).
(3) En italià, en què també conviuen investigazione i ricerca, s'ha prioritzat igualment ricerca amb aquest mateix sentit específic.

La recerca, o el sinònim complementari investigació, és el conjunt d'activitats intel·lectuals i materials adreçades a aclarir, trobar, descobrir, comprendre o transformar determinades qüestions d'un àmbit concret del coneixement.

Nota

  • 1. Aquest criteri es complementa amb la fitxa RECERCA, DESENVOLUPAMENT I INNOVACIÓ; R+D+I; INVESTIGACIÓ, DESENVOLUPAMENT I INNOVACIÓ; I+D+i; RECERCA I DESENVOLUPAMENT; R+D; INVESTIGACIÓ I DESENVOLUPAMENT O I+D?
  • 2. Podeu consultar la fitxa completa de recerca al Cercaterm i a la Neoloteca, i també el document de criteri original, És el mateix recerca que investigació?, en l'apartat "La consulta del mes" del web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Consultes_Terminologiques/339).