Back to top

Glossari de jardineria i paisatgisme

Presentación
 • ca  jardí històric, n m ( NTJ 14A:2002(CA); NTJ 15H:2018(CA) )
  COL·LEGI OFICIAL D'ENGINYERS TÈCNICS AGRÍCOLES I PERITS AGRÍCOLES DE CATALUNYA. Manteniment i conservació dels espais verds: Especificacions generals de manteniment: NTJ 14A. Barcelona: Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya, 2002. (Normes Tecnològiques de Jardineria i Paisatgisme)
  ISBN 84-95372-78-9
  FUNDACIÓ DE LA JARDINERIA I EL PAISATGE. Gestió dels espais verds: Gestió de jardins històrics. Barcelona: Fundació de la Jardineria i el Paisatge, 2018. 59 p. (Normes Tecnològiques de Jardineria i Paisatgisme)
  ISBN 978-84-96564-76-3
 • es  jardín histórico, n m ( NTJ 15H:2018(ES) )
  FUNDACIÓ DE LA JARDINERIA I EL PAISATGE. Gestión de jardines históricos. Barcelona: Fundació de la Jardineria i el Paisatge, 2018. (Normas Tecnológicas de Jardinería i Paisajismo)

Definición
Jardí delimitat, resultat de l'ordenació per l'ésser humà d'elements naturals, a vegades complementat amb estructures de fàbrica, i estimat d'interès en funció del seu origen o passat històric o dels seus valors estètics, sensorials o botànics.

Nota

 • Un jardí històric és una composició arquitectònica i vegetal que, des del punto de vista de la història o de l'art, té un interès públic i que, consegüentment, està considerat com a monument històric. Essent el seu material essencialment vegetal, és viu, perible i renovable i està en contínua evolució. El seu aspecte és, doncs, el resultat d'un perpetu equilibri entre el moviment cíclic de les estacions, del desenvolupament i el deteriorament de la natura i de la voluntat artística i d'artifici que tendeix a perpetuar-ne l'estat. Els jardins històrics estan compresos en una de les tres categories de paisatges culturals establertes per la UNESCO.
 • La definició de jardí històric aquí reflectida no s'ha de confondre amb la categoria de «jardí històric» que estableix tant la legislació espanyola com la de les diferents comunitats autònomes respecte a la seva declaració com a Bé d'Interès Cultural.