Back to top

Cercaterm

Cercador der ensems de fiches terminologiques qu'eth TERMCAT met a disposicion publica.

S’auetz de besonh mès informacion, vos podetz adreçar ath servici de Consultacions (registre).

Resultats per a la cerca "aliment" dins totes les àrees temàtiques

aliment aliment

<Productes alimentaris sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  aliment, n m
  • es  alimento
  • fr  aliment
  • fr  nourriture
  • en  food

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>

aliment aliment

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  aliment, n m
  • es  alimento
  • fr  aliment
  • fr  nourriture
  • en  food

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Definició
Producte natural o elaborat que proporciona a l'organisme l'energia, les primeres matèries i els compostos químics necessaris per al bon funcionament dels mecanismes vitals.
aliment aliment

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  aliment, n m
  • es  alimento
  • fr  aliment
  • fr  nourriture
  • en  food

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Definició
Producte natural o elaborat que proporciona a l'organisme l'energia, les primeres matèries i els compostos químics necessaris per al bon funcionament dels mecanismes vitals.
aliment aliment

<.FITXA MODIFICADA>, <Endocrinologia i nutrició>, <Disciplines de suport > Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  aliment, n m
  • es  alimento, n m
  • fr  aliment, n m
  • fr  nourriture, n f
  • en  aliment, n
  • en  food, n

<.FITXA MODIFICADA>, <Endocrinologia i nutrició>, <Disciplines de suport > Ciències de la vida>

Definició
Substància que proporciona als éssers vius energia, primeres matèries per a sintetitzar la matèria viva i els composts químics indispensables per al bon funcionament o regulació dels mecanismes vitals.

Nota

  • Les plantes verdes i els autòtrofs en general es fabriquen el seu aliment a partir de substàncies pobres en energia (aigua, diòxid de carboni, sals minerals del sòl), gràcies a l'energia captada de la llum (fotosíntesi) o de reaccions químiques (quimiosíntesi). Els animals i els altres heteròtrofs (fongs, la major part dels bacteris) obtenen els aliments de les plantes, d'animals alimentats de plantes, o de restes de tots aquests.

    Els aliments són, doncs, gairebé tots, d'origen biològic, composts per principis immediats, en proporcions variables segons la procedència de l'aliment: glúcids i lípids, principals fonts de l'energia; proteïnes, que forneixen els aliments plàstics de la matèria viva; i sals minerals, oligoelements i vitamines. Totes aquestes substàncies solen trobar-se ben disperses en una alta proporció d'aigua, el medi dispersiu de la matèria viva.
aliment aliment

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  aliment, n m
  • ca  producte alimentós, n m sin. compl.
  • es  alimento, n m
  • es  producto alimenticio, n m
  • fr  aliment, n m
  • fr  denrée alimentaire, n f
  • fr  nourriture, n f
  • en  aliment, n
  • en  food, n
  • en  foodstuff, n
  • en  nourishment, n

<Seguretat alimentària > Conceptes generals>

Definició
Producte alimentari original, elaborat o transformat que es destina al consum, el qual té valor nutritiu i proporciona energia, substàncies formadores de les estructures de l'organisme i micronutrients indispensables per al bon funcionament o la regulació dels mecanismes vitals.

Nota

  • 1. No es consideren aliments els fàrmacs, les plantes abans de la collita o els animals vius, el pinso, el tabac ni els productes del tabac, els cosmètics ni les substàncies estupefaents o psicotròpiques. En canvi, es consideren aliments les begudes, el xiclet i qualsevol substància que s'utilitzi en la fabricació, la preparació o el tractament de l'aliment.
  • 2. A diferència dels productes alimentaris, els aliments tenen necessàriament valor nutritiu.