Back to top

Cercaterm

Cercador der ensems de fiches terminologiques qu'eth TERMCAT met a disposicion publica.

S’auetz de besonh mès informacion, vos podetz adreçar ath servici de Consultacions (registre).

Resultats per a la cerca "bescuit" dins totes les àrees temàtiques

bescuit bescuit

<Ciències de la salut > Odontologia. Estomatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CASAS i ESTIVALES, X. [et al.] Vocabulari d'odontologia: Equivalències català, castellà, anglès i francès. Barcelona: Doyma, DL 1991.
ISBN 84-7592-421-2

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  bescuit, n m
  • es  bizcocho de la porcelana
  • fr  biscuit de la porcelaine
  • en  porcelain biscuit bake

<Ciències de la salut > Odontologia. Estomatologia>

bescuit bescuit

<Ciències socials > Arqueologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

GARCIA PETIT, Lluís [et al.]. Diccionari d'arqueologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/18/>

  • ca  bescuit, n m
  • es  bizcocho
  • en  biscuit ware

<Arqueologia > Treball de laboratori > Ceramologia>

Definició
Porcellana sense envernissar que ha rebut dues cuites.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  bescuit, n m
  • es  biscuit, n m
  • es  bizcocho, n m

<Arts > Ceràmica>

Definició
Pasta ceràmica no esmaltada que ha rebut l'acció del foc.
bescuit bescuit

<Cereals > Producte elaborat>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel TERMCAT.

  • ca  bescuit, n m
  • es  bizcocho, n m
  • fr  biscuit, n m
  • en  biscuit, n

<Cereals > Producte elaborat>

Definició
Pastís fet amb flor de farina, ous i sucre.
bescuit bescuit

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  bescuit, n m
  • es  bizcocho, n m
  • es  biscuit, n m sin. compl.
  • fr  biscuit, n m
  • en  biscuit, n
  • en  biscuit-ware, n
  • eu  bizkotxo, n
  • eu  portzelanazko ezarkin, n

<Fusteria > Materials>

galeta galeta

<Productes alimentaris sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  galeta, n f
  • ca  bescuit, n m sin. compl.
  • es  bizcocho
  • fr  biscuit
  • en  biscuit

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>

Nota

  • Convé no confondre bescuit com a sinònim de galeta, que designa el pa cuit per segona vegada, amb biscota, que fa referència al pa que es cou en motlles amb tapa, es talla a llesques, es torra i s'envasa.
galeta galeta

<Cereals > Producte elaborat>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel TERMCAT.

  • ca  galeta, n f
  • ca  bescuit, n m sin. compl.
  • es  bizcocho, n m
  • es  galleta, n f
  • fr  biscuit, n m
  • en  biscuit, n

<Cereals > Producte elaborat>

Definició
Pa que es cou una segona vegada perquè s'endureixi i es conservi millor.
trotllo trotllo

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).

L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.

La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  trotllo, n m
  • ca  bescuit, n m sin. compl.
  • ca  negret, n m sin. compl.
  • ca  pàmpol, n m sin. compl.
  • ca  pàmpol ver, n m sin. compl.
  • ca  peix de brom, n m sin. compl.
  • ca  bescuyt, n m var. ling.
  • ca  negritu, n m var. ling.
  • ca  pampol, n m var. ling.
  • ca  pámpol, n m var. ling.
  • ca  pampol ver, n m var. ling.
  • ca  trol·lo, n m var. ling.
  • ca  trollu, n m var. ling.
  • ca  trotllu, n m var. ling.
  • nc  Centrolophus niger
  • nc  Centrolophus pompilus var. ling.
  • es  romerillo
  • es  romero
  • fr  centrolophe noir
  • en  blackfish

<Peixos > Centrolòfids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).

L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.

La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  trotllo, n m
  • ca  bescuit, n m sin. compl.
  • ca  negret, n m sin. compl.
  • ca  pàmpol, n m sin. compl.
  • ca  pàmpol ver, n m sin. compl.
  • ca  peix de brom, n m sin. compl.
  • ca  bescuyt, n m var. ling.
  • ca  negritu, n m var. ling.
  • ca  pampol, n m var. ling.
  • ca  pámpol, n m var. ling.
  • ca  pampol ver, n m var. ling.
  • ca  trol·lo, n m var. ling.
  • ca  trollu, n m var. ling.
  • ca  trotllu, n m var. ling.
  • nc  Centrolophus niger
  • nc  Centrolophus pompilus var. ling.
  • es  romerillo
  • es  romero
  • fr  centrolophe noir
  • en  blackfish

<Peixos > Centrolòfids>