Back to top

Cercaterm

Cercador der ensems de fiches terminologiques qu'eth TERMCAT met a disposicion publica.

S’auetz de besonh mès informacion, vos podetz adreçar ath servici de Consultacions (registre).

Resultats per a la cerca "cisma" dins totes les àrees temàtiques

cisma d'Orient i Occident cisma d'Orient i Occident

<Cristianisme>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ASSOCIACIÓ UNESCO PER AL DIÀLEG INTERRELIGIÓS. Diccionari de religions [en línia]. Barcelona: TERMCAT. Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/193/>

  • ca  cisma d'Orient i Occident, n m

<Religions > Cristianisme>

Definició
Ruptura entre l'Església d'Orient i la d'Occident, grega i llatina, que tradicionalment s'ha fixat a l'any 1054, quan el legat del papa, ja difunt, Lleó IX excomunicà el patriarca de Constantinoble, i aquest, amb el seu sínode, excomunicà el legat del papa i els acompanyants, sense que hi hagués, pròpiament, una excomunió d'esglésies.

Nota

  • Les causes del cisma d'Orient i Occident, que comporta diferents evolucions de l'Església i de la societat a Orient i Occident, són molt complexes i es remunten a la divisió de l'Imperi romà. Es concreten en dues qüestions: les pretensions de primacia jurisdiccional de Roma sobre totes les esglésies, rebutjada pels patriarques ortodoxos, i l'afegitó occidental del filioque­ en el símbol de fe nicenoconstantinopolità. La forma tradicional, però que no es pot considerar del tot correcta, d'anomenar aquest cisma és cisma d'Orient. L'any 1965 el papa Pau VI i el patriarca de Constantinoble Atenàgores van aixecar simbòlicament aquestes excomunions.