sommelier
sommelier
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca sommelier, n m, f
- es sommelier
- es sumiller
- fr sommelier
- en sommelier
- en wine butler
- en wine waiter
<Restauració>
Definició
Persona experta en la degustació i el consum de vins, que s'ocupa de seleccionar els vins i, en general, d'elaborar la carta de vins i altres begudes del restaurant o de l'establiment on ofereix els seus serveis, de tenir cura de l'emmagatzematge i la conservació dels vins al celler i d'aconsellar els clients sobre el vi més apropiat per a l'ocasió o per al menú que volen prendre.
Nota
- L'àmbit professional d'un sommelier inclou també la crítica de vins, la divulgació del món del vi, l'assessorament a empreses o botigues, i també la realització de tasts de vins o de presentacions.