Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant semestralment, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Per obtenir més informació sobre el projecte es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  abscés cerebral, n m
  • ca  piocefàlia, n f sin. compl.

<Hematologia i hemoteràpia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>, <Neurologia>

Definició
Procés supuratiu focal situat a l'interior del parènquima cerebral, com a resultat d'una infecció per contigüitat a partir d'un focus pròxim, o per via hematogènica, des d'un focus distant. Les causes són molt diverses: otomastoïditis crònica, infeccions periodòntiques, sinusitis paranasal crònica, processos supuratius pulmonars, abscés secundari a traumatismes cranials oberts o a cirurgia cranial, sèpsia, endocarditis bacteriana, etc. En alguns casos hi ha una associació amb una cardiopatia congènita, especialment la tetralogia de Fallot. Els microorganismes responsables són estreptococs, bacils gramnegatius anaerobis, estafilococ daurat, bacteroides, pròteus, etc.