Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca  epigenètica, n f
 • es  epigenética, n f
 • fr  épigénétique, n f
 • it  epigenetica, n f
 • pt  epigenética, n f
 • en  epigenetics, n
 • de  Epigenetik, n f

<Ciències de la vida > Genètica>

Definició
Branca de la genètica que estudia els canvis hereditaris d'expressió gènica que no comporten una modificació en la seqüència del DNA.

Nota

 • L'epigenètica permet explicar, per exemple, per què alguns animals hereten l'obesitat i d'altres no, malgrat que genèticament siguin idèntics. En el cas dels humans, són explicables per fenòmens epigenètics el fet que, per exemple, bessons idèntics des del punt de vista genètic presentin trets biològics diferents.
 • Criteris aplicat pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes epigenètica i epigenètic -a:

  S'aprova el terme epigenètica, juntament amb l'adjectiu relacionat epigenètic -a, pels motius següents:

  ·són formes d'ús habitual entre els especialistes de l'àmbit;

  ·es documenten en nombrosos textos especialitzats i, fins i tot, en algunes obres lexicogràfiques catalanes;

  ·són formes motivades semànticament i formalment adequades, construïdes a partir del substantiu d'origen grec genètica ("Branca de la biologia que estudia els fenòmens de l'herència i de la variació de les espècies", segons el diccionari normatiu) i la forma prefixada d'origen també grec epi-, que significa 'sobre', 'damunt de'; s'expliquen semànticament perquè l'epigenètica és una disciplina d'estudi que està 'per sobre' de la genètica (o que va 'més enllà' de la genètica), ja que estudia els canvis externs, no deguts a modificacions en la seqüència del DNA, que és el suport material de la informació genètica;

  ·en les altres llengües s'utilitzen les designacions anàlogues, que es documenten també en nombroses fonts lexicogràfiques considerades referencials;

  ·totes dues formes tenen el suport dels experts de l'àmbit.

  [Acta 563, 12 de setembre de 2013]