Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CARDONA RECASENS, Eva de; ESQUIROL CAUSSA, Jordi. Diccionari de fisioteràpia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/196/>

  • ca  reflex, n m
  • es  reflejo, n m
  • en  reflex

<Fisioteràpia > Fisiologia>

Definició
Activitat involuntària, automàtica i estereotipada del sistema nerviós, que determina una resposta, a través d'un òrgan, a un impuls que té l'origen en un receptor extern o intern, tant visceral com osteoarticular o muscular.

Nota

  • 1. Els elements anatòmics que intervenen en el reflex constitueixen l'arc reflex.
  • 2. Els receptors sensorials externs s'anomenen exteroceptors o exteroreceptors i es troben a la pell i a les mucoses. Els interns, anomenats interoceptors o interoreceptors, es troben a l'interior del cos i n'hi ha de dos tipus: els propioceptors o propioreceptors i els visceroceptors o visceroreceptors. Els propioceptors detecten els canvis de contracció muscular, la posició dels ossos a les articulacions i el grau de tensió de les zones cutànies, i informen sobre la posició i el moviment del cos. Els visceroceptors, localitzats als òrgans interns o viscerals de l'organisme o als seus embolcalls connectius, recullen la informació sensorial reguladora d'aquestes estructures.