Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca  natiu -iva, adj
 • es  nativo, adj
 • fr  natif, adj
 • en  native, adj

<Informàtica > Programari>, <Informàtica > Aplicacions informàtiques>

Definició
Dit de l'aplicació o el programa que han estat específicament dissenyats per a ser executats en una plataforma concreta.

Nota

 • Observacions del Consell Supervisor sobre el terme natiu -iva:

  L'adjectiu natiu -iva és una forma d'ús habitual en l'àmbit de la informàtica per a designar les aplicacions o programes dissenyats per a ser executats en una plataforma específica. S'utilitza tant en català com (la denominació anàloga) en la resta de llengües romàniques i es documenta ja en nombroses fonts, tant especialitzades com terminològiques. Tot i que es tracta d'un calc de l'anglès, pot considerar-se -igual, de fet, que ha passat en anglès- una extensió figurada de l'ús que té aquest adjectiu en la llengua general, concretament de l'accepció del diccionari normatiu "Que és fill de tal poble o nació" (una aplicació nativa és una aplicació filla d'una plataforma concreta).

  Tot i que per a l'accepció que podria relacionar-se amb aquest concepte el diccionari normatiu suggereix nadiu -a com a forma preferent, s'opta per la variant culta natiu -iva perquè és la forma més usada en àmbits d'especialitat. El Consell Supervisor fa notar, de tota manera, que la variant nadiu -a seria igualment adequada.

  [Acta 573, 10 d'abril de 2014]