Back to top
radiació de fons de l'univers radiació de fons de l'univers

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de física [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/149/>
La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes indica que la consulta d'aquests termes en la seva fitxa pròpia permet completar o ampliar el significat de la definició o la nota en què apareixen.

Per problemes tecnològics de representació, s'han suprimit en part o per complet algunes notes del producte original. Aquests casos es poden consultar complets a l'edició en línia.

  • ca  radiació de fons de l'univers, n f
  • ca  radiació còsmica de fons, n f sin. compl.
  • ca  radiació de fons de microones, n f sin. compl.
  • es  radiación cósmica de microondas
  • es  radiación de fondo de microondas
  • fr  fond diffus cosmologique
  • en  cosmic background radiation
  • en  microwave background radiation
  • en  CBR sigla
  • en  MBR sigla

<Física > Física de la Terra i de l'espai > Astronomia, astrofísica i cosmologia>

Definició
Radiació d'origen còsmic que domina l'espectre electromagnètic de fons de l'univers en longituds d'ona mil·limètriques i centimètriques.

Nota

  • La radiació de fons de l'univers va ser predita per George Gamow, Ralph Alpher i Robert Herman el 1948 i descoberta accidentalment l'any 1967 per Arno Penzias i Robert Wilson. Correspon a l'emissió d'un cos negre a una temperatura de 2,728 ± 0,002 K i es pot detectar en qualsevol direcció del cel. L'existència de la radiació de fons de l'univers i, més concretament, la forma del seu espectre, és una prova a favor del model cosmològic del Big Bang. L'expansió de l'univers fa augmentar la longitud d'ona de la radiació de fons i fa que la temperatura passi de valors elevats a altres de més baixos. Per a desplaçaments cap al roig superiors a 1000, la temperatura seria suficientment elevada perquè la matèria i la radiació estiguessin en equilibri tèrmic; en disminuir la temperatura per l'expansió de l'univers aquest equilibri va deixar d'existir en l'instant de recombinació, i la radiació que a partir d'aleshores es va propagar lliurement és la que s'observa actualment. La gran isotropia de la radiació de fons de l'univers indica que, a gran escala, l'univers és isòtrop i homogeni. D'altra banda, les lleugeres anisotropies observades en la temperatura de la radiació de fons de l'univers són indicadores de petites heterogeneïtats en l'instant de recombinació, que, al seu temps, van donar lloc a la formació de les galàxies.