Back to top
farmacomodulabilitat farmacomodulabilitat

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca  farmacomodulabilitat, n f
 • ca  modulabilitat farmacològica, n f
 • es  accesibilidad farmacológica, n f
 • es  drogabilidad, n f
 • es  modulabilidad farmacológica, n f
 • fr  druggabilité, n f
 • en  druggability, n

<Ciències de la salut > Farmacologia>

Definició
Capacitat d'una diana terapèutica d'allotjar una molècula més petita que pot regular-ne o modificar-ne l'activitat o la funció.

Nota

 • 1. Poden ser dianes terapèutiques les proteïnes, les macromolècules o una regió genòmica.
 • 2. Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme farmacomodulabilitat (sin.: modulabilitat farmacològica):

  S'aproven les denominacions farmacomodulabilitat i modulabilitat farmacològica, com a sinònimes, pels motius següents:

  ·són formes lingüísticament adequades, motivades i transparents, construïdes sobre el nucli modulabilitat (a partir de modulable, que vol dir 'que es pot modular', és a dir, 'regular o modificar'), amb adjunció, respectivament, de la forma prefixada d'origen grec farmaco- 'medicament', i de l'adjectiu farmacològic, amb el mateix sentit;

  ·tenen el vistiplau d'especialistes del sector;

  ·en altres llengües s'utilitzen designacions anàlogues.

  Es descarta la forma drogabilitat, calc de l'anglès druggability, perquè en català el verb drogar, del qual derivaria (drogar > drogable > drogabilitat), té el sentit d'administrar estupefaents o narcòtics a algú.

  Les formes farmacoaccessibilitat (i accessibilitat farmacològica), farmacosensibilitat (i sensibilitat farmacològica) i farmacosusceptibilitat (i susceptibilitat farmacològica) s'han descartat perquè no són prou precises: una determinada estructura biològica pot ser accessible, sensible o susceptible a un fàrmac, però pot ser, malgrat tot, que el fàrmac no pugui modular-ne l'activitat o la funció.

  Finalment, la forma quimiomodulabilitat (i modulabilitat química) és massa genèrica, ja que hi ha substàncies químiques amb activitat moduladora (per exemple, de semiconductors) que no tenen, però, activitat terapèutica.

  [Acta 633, 7 de març de 2018]