Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  al·legació, n f
  • es  alegación

<Documentació jurídica>, <Dret processal>

Definició
Escrit en què es fa constar, en relació amb un procediment de responsabilitat penal d'una persona menor d'edat, la descripció i la valoració dels fets, les circumstàncies de la persona menor, el seu grau de participació i una proposta de mesura.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • La Llei orgànica 5/2000, del 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, de l'Estat, estableix que, al final de la fase d'instrucció, el Ministeri Fiscal pot formular un escrit d'al·legacions, en el qual han de constar la descripció dels fets, la valoració jurídica d'aquests, el grau de participació de la persona menor, una ressenya breu de les circumstàncies personals i socials del menor o la menor, i la proposició d'alguna mesura de les que estableix aquesta Llei amb una exposició raonable dels fonaments jurídics i educatius que l'aconsellen, com també l'exigència de responsabilitat civil, si escau.
    En aquest mateix escrit d'al·legacions, el Ministeri Fiscal ha de proposar les proves que considera pertinents, com també l'audiència de les persones o els representants d'institucions públiques o privades que poden ser rellevants per al procediment. Tanmateix, el Ministeri Fiscal també pot sol·licitar del jutge o la jutgessa de menors el sobreseïment de les actuacions per algun dels motius que estableix la Llei d'enjudiciament criminal.
    Un cop acabada la instrucció, el Ministeri Fiscal ha de notificar a les parts la conclusió de l'expedient i remetre'l al jutjat de menors juntament amb l'expedient, les peces de convicció i la resta d'efectes que hi pugui haver.