Back to top
cancel·lació registral cancel·lació registral

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  cancel·lació registral, n f
 • es  cancelación registral

<Dret civil>

Definició
Classe d'assentament incorporat en un registre en virtut del qual es cancel·la una inscripció.

Nota

 • Àmbit: Espanya
 • L'article 38 de la Llei 20/2011, del 21 de juliol, del Registre Civil (LRC) disposa que són assentaments del Registre Civil les inscripcions, les anotacions i les cancel·lacions. La cancel·lació priva d'eficàcia, total o parcial, l'assentament registral de qualsevol tipus de nul·litat del mateix assentament, per ineficàcia o inexistència del fet o de l'acte, o per qualsevol altra causa que s'estableixi per llei (art. 41 LRC).
  Aquesta cancel·lació es practica en virtut d'un títol adequat, sigui d'ofici o a sol·licitud de l'interessat o interessada.
  D'altra banda, l'article 163 del Reglament del Registre Civil especifica que la cancel·lació total o parcial d'un assentament per ineficàcia de l'acte, per inexactitud del seu contingut o per qualsevol altra causa es practica marginalment en virtut d'un títol adequat amb subjecció a les formalitats de l'assentament cancel·lat, i fent una menció especial a la causa i l'abast de la cancel·lació.
  A banda d'això, un assentament totalment cancel·lat es ratlla amb tinta d'un altre color; si, en canvi, es cancel·la parcialment, se subratlla la part cancel·lada i s'emmarca entre parèntesis amb una crida marginal a l'assentament que el cancel·la (art. 164 del citat reglament).
 • V. t.: inscripció n m