Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  escòria, n f
  • es  escoria

<Dret ambiental>

Definició
Residu sòlid que es forma durant la combustió amb la fusió de metalls i la reducció dels minerals.

Nota

  • Àmbit: Catalunya
  • L'article 3.12 del Reial decret 653/2003, del 30 de maig, sobre incineració de residus, recull l'escòria dins la definició de residus de la incineració.
    D'altra banda, l'article 3.a del Decret 32/2009, del 24 de febrer, sobre la valorització d'escòries siderúrgiques, defineix l'escòria siderúrgica com el residu procedent de la fabricació d'acer en forn d'arc elèctric que es forma un cop acabat el procés tèrmic o bé és retirat del bany metàl·lic, en el qual sobreneda, mitjançant l'operació de desescoriació i una vegada separada la fracció fèrrica.
    En l'article 3.b del Decret es defineix l'escòria siderúrgica valoritzable com el material inorgànic, obtingut mitjançant operacions de tractament i adequació de l'escòria siderúrgica, que presenta característiques tècniques aptes per a ser utilitzat com a substitut d'àrid natural, d'acord amb els requisits que s'estableixen en el mateix Decret.
    L'article 3.c del Decret defineix els productors d'escòries siderúrgiques com les persones físiques o jurídiques titulars d'una indústria de fabricació d'acer en forn d'arc elèctric, generadora d'escòries siderúrgiques; i en l'article 3.d es defineixen els posseïdors d'escòries siderúrgiques com les persones productores de les escòries siderúrgiques o les persones físiques o jurídiques que les tinguin en possessió i no tinguin la condició de gestors de residus.
    L'article 3.e recull els tractadors d'escòries siderúrgiques i els defineix com les persones físiques o jurídiques, ja siguin els mateixos productors de l'escòria o tercers, que realitzen les operacions de tractament adequades que permeten l'aprofitament dels recursos continguts a les escòries siderúrgiques i, específicament, l'obtenció, a partir d'aquestes, de materials inorgànics substitutius d'àrids naturals, sense posar en perill la salut humana i sense utilitzar procediments ni mètodes que puguin causar perjudicis al medi ambient.
    A l'últim, l'article 3.f defineix els petits tractadors d'escòries siderúrgiques com les persones físiques o jurídiques que tracten menys de 25.000 tones anuals d'escòries siderúrgiques.