Back to top
adenocarcinoma pulmonar adenocarcinoma pulmonar

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  adenocarcinoma pulmonar, n m

<Anatomia patològica>, <Oncologia i radioteràpia>, <Pneumologia>

Definició
Varietat clinicopatològica de carcinoma pulmonar caracteritzada microscòpicament per la formació de túbuls o papil·les i la secreció de mucina. Segons la preponderància d'aquests trets histològics hom en distingeix tres modalitats: adenocarcinoma acinós, papil·lar i sòlid amb producció de mucina. Comprèn el 50% dels carcinomes pulmonars de les dones i una proporció menor del dels homes. Al voltant del 65% dels casos es localitza perifèricament, amb afectació pleural freqüent. Sovint es desenvolupa en una lesió cicatricial tuberculosa o abestòtica.