Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  salut, n f
  • es  salud, n f
  • fr  santé, n f
  • en  health, n

<.FITXA REVISADA>, <Ciències de la salut > Conceptes troncals>

Definició
Estat de benestar físic, psíquic i social, relacionat amb l'absència de malalties i dolor i amb la voluntat d'optimització del potencial personal.

Nota

  • El 1946, l'Organització Mundial de la Salut va definir la salut com "un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l'absència d'afeccions i malalties''. De fet, l'OMS actualitza la definició d'aquest terme a través de les declaracions i els documents que publica. La Carta d'Ottawa (1986) inclou com a prerequisits per a la salut la pau, els recursos econòmics i alimentaris adients, l'habitatge, un ecosistema estable i un ús sostenible dels recursos, i la considera un dret humà fonamental.

    La salut es pot entendre com el sentiment de vida complaent que es "preocupa" activament pel benestar dels altres i de l'entorn. La manera de comprendre i viure la salut està condicionada per factors culturals, socials i històrics i també per les creences. Així, el Desè Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, el 1976 la va definar com "aquella manera de viure que és autònoma, solidària i joiosa''.