Back to top
0 CRITERI culicosi, culicosi ampul·lar, butllofa, ampul·la o ampolla? 0 CRITERI culicosi, culicosi ampul·lar, butllofa, ampul·la o ampolla?

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI culicosi, culicosi ampul·lar, butllofa, ampul·la o ampolla?

<Ciències de la salut > Dermatologia>

Definició
Tant culicosi com culicosi ampul·lar i tant butllofa com ampul·la es consideren denominacions adequades, tot i que tenen sentits i àmbits d'ús una mica diferents; en canvi, *ampolla, en aquest àmbit, no es considera una forma adequada.

Pel que fa a culicosi i a culicosi ampul·lar, totes dues designen una inflamació de la pell provocada com a reacció a la picada d'un mosquit. És per això que s'anomenen culicosi, ja que Culex és el gènere dels mosquits fins fa poc més habitual a casa nostra (darrerament han anat augmentant molt els mosquits d'altres gèneres, com ara Anopheles i Aedes).

La diferència entre tots dos tipus de reacció cutània és la següent:
- La culicosi és la inflamació habitual, que té forma d'elevació vermellosa de la pell, amb un punt central corresponent a la picada, i que genera una forta sensació de coïssor.
- La culicosi ampul·lar és una culicosi en què la pell reacciona formant butllofes plenes d'un líquid clar.
. Els equivalents castellans són culicosis bullosa i culicosis ampollar.

Pel que fa a butllofa i ampul·la, es tracta de dos sinònims que designen una inflamació circumscrita de la pell plena d'un contingut líquid, però les causes no són només una picada de mosquit sinó que poden ser moltes altres (picades d'altres insectes o fins d'altres animals, cremades, fregament, etc.). Podem fer-hi aquesta distinció:
- Butllofa és la forma popular d'anomenar aquesta inflamació, que no ha generat cap adjectiu.
- Ampul·la és una forma culta, pròpia d'àmbits especialitzats, que té l'adjectiu relacionat ampul·lar; això permet la creació de denominacions com ara culicosi ampul·lar.
. L'equivalent castellà és ampolla, i el francès, bulle.

Finalment, *ampolla amb aquest sentit és un castellanisme no acceptat pel diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans; com ja s'ha dit, la forma tradicional per a referir-se a aquesta inflamació de la pell és butllofa.

Nota